Menu
Fru Tsetsege (til venstre) tok imot pave Frans i et tradisjonelt mongolsk telt utenfor den katolske katedralen i Ulan Bator da paven besøkte Mongolia. For rundt ti år siden fant Tsetsege en trefigur av jomfru Maria i søppelet. Den ble senere plassert i katedralen da den ble oppført i 1996. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Paven skryter av Mongolias trosfrihet og fredsinnsats

Pave Frans skrøt av vertslandet på sitt besøk i Mongolia og trakk fram blant annet fram fredsinnsats, trosfrihet og miljøbevissthet.

Av NTB | 02.09.2023 12:04:39

Politikk: Den katolske kirkelederen hyllet Mongolias innsats mot spredning av atomvåpen og landets holdning som atomvåpenfri sone.

Talen hans i hovedstaden Ulan Bator, der han blant annet møtte president Ukhnaagiin Khürelsükh, inneholdt også flere diskret referanser til Mongolias store og mektige naboland, Kina og Russland.

Også kommentaren om trosfrihet ble tolket av enkelte som kommentarer om nabolandene.

– Etter å ha overvunnet sovjettidens ateistiske ideologi, er Mongolia et symbol på religionsfrihet, sa 86-åringen og påpekte at dette er en mongolsk tradisjon. Han hyllet her den religiøse toleransen under det mongolske imperiets enorme vekst.

– Dette landet har alltid vært forsiktig med å ikke ødelegge den skjøre balansen i økosystemet, sa paven og etterlyste en politikk for økologisk ansvarlighet.

– Det å beskytte jorden haster og kan ikke utsettes, sa kirkelederen.

Nylig varslet den aldrende kirkelederen at han om en måned vil publisere et nytt dokument om å beskytte naturen. Han begrunnet dette med at det pågår en «forferdelig verdenskrig» mot miljøet.

– Mongolia spiller en betydelig rolle i hjertet av det asiatiske kontinentet med sine forpliktelser til menneskerettigheter og diplomati, sa paven. Han trakk også fram avskaffelsen av dødsstraff som «et klokt element det er verdt å merke seg».

Pave Frans var også innom miljøvern og snakket varmt om det mongolske folket og omtalte deres tradisjonelle nomadiske livsstil som «smart og grønn».

(©NTB)

Flere nyheter: