Menu
Rundt halvparten av Kongos 105 millioner innbyggere er katolikker, og mange har funnet veien til hovedstaden Kinshasa der pave Frans skal hold en stor utendørsmesse onsdag. Foto: AP / NTB

Paven besøker konfliktherjede Kongo

Pave Frans er på besøk Kongo og har med seg et budskap om fred. Det kan komme godt med i det krigs- og konfliktherjede landet.

Av NTB | 31.01.2023 16:37:39

Krig og konflikter: Kongos hovedstad Kinshasa er første stopp på pavens Afrika-reise, som også vil bringe ham til Sør-Sudan, en ung nasjon preget av voldelig konflikt og dyp fattigdom.

Hjelpeorganisasjoner håper pavens besøk vil bringe nytt søkelys på to av verdens mest glemte konflikter og de humanitære krisene disse har bidratt til, og som nå har kommet i skyggen av krigen i Ukraina.

– Ja visst, Afrika preges av uro, men lider også under en invasjon av utbyttere, sa paven i et intervju før besøket.

Den katolske kirke får imidlertid stadig flere medlemmer i Afrika og kan ha mye å lære av kontinentet og dets innbyggere, fortsatte han.

– Vi må lytte til deres kultur og ha dialog, sa han.

Halvparten av Kongos 105 millioner innbyggere er katolikker, og landet har mer enn 6.000 katolske prester, 10.000 nonner og 4.000 prestestudenter.

Opptil 2 millioner mennesker er ventet når paven onsdag skal holde en stor utendørsmesse på Ndolo-flyplassen i Kinshasa, og mange var også på plass da han ankom tirsdag.

– Hans velsignelse vil gi oss fred i hjertet, sa en av dem som hadde møtt opp, 47 år gamle Jean-Louis Mopina.

Opprørere fra gruppa M23, som ifølge FN støttes av Rwanda, er på frammarsj i Nord-Kivu-regionen der det den siste tiden har vært harde kamper.

Rundt 120 andre milits- og opprørsgrupper, blant dem ytterliggående islamister med bånd til IS er også aktive øst i Kongo, der de kjemper om territorier og rike mineralforekomster.

5,7 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt i Nord-Kivu, og pave Frans skal under besøket i Kinshasa møte en delegasjon med utsendinger fra det konfliktherjede området.

Det er femte gang pave Frans besøker afrikanske land siden han overtok som overhode for Den katolske kirke for ti år siden, og Kongo er det landet i Afrika med flest katolikker.

Pavens besøk skulle etter planen ha funnet sted i juli i fjor, men ble utsatt som følge av 86-åringens problemer med knærne. Han skulle etter planen også ha besøkt byen Goma øst i Kongo, men det er avlyst som følge av den blodige konflikten i området.

(©NTB)

Flere nyheter: