Menu
Ballongen som er observert over USA og Canada er på størrelse med tre busser. Ifølge Kina er det en værballong som driver innsamling av meteorologiske data. Foto: The Billings Gazette / AP / NTB

Påstått spionballong setter stopper for Blinkens Kina-besøk

USAs utenriksminister Antony Blinken utsetter et planlagt besøk til Kina etter at det ble oppdaget en mulig spionballong i amerikansk luftrom, melder ABC News.

Av NTB | 03.02.2023 16:37:37

Politikk: Reisen ville markert en ny fase i opptrappingen av kontakten mellom USA og Kina etter en vanskelig periode som ble ytterligere komplisert av koronapandemien. Senere i år skal finansminister Janet Yellen besøke Kina.

– USA har oppdaget og overvåker akkurat nå en spionballong i stor høyde over fastlands-USA, sa en talsmann for Pentagon torsdag. Ballongen fløy flere tusen fot over der flytrafikken passerer.

Samme dag meldte også det canadiske forsvaret om observasjon av en «overvåkingsballong i stor høyde», og det ble antatt at det var snakk om den samme ballongen.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåking, og dens nåværende retning fører den over sensitive områder, sa en anonym kilde i Pentagon.

Kina advarte mot å spekulere i dette og opplyste fredag at de undersøkte saken. Noen timer senere bekreftet kinesisk UD at ballongen er kinesisk, men sier at det dreier seg om en sivil værballong på avveie. Kineserne sier de vil samarbeide med amerikanerne om å håndtere situasjonen.

Kina har et omfattende romfartsprogram og et stort antall satellitter i omløp, og det antas at en rekke av disse inngår i landets etterretningsvirksomhet.

Pentagon-kilder medgir at ballonger som den man nå har observert over USA, i dag har begrenset etterretningsverdi.

Ballongen som nå har satt en stopper for besøket, ble først observert over USA onsdag.

USA rettet raskt en anklagende pekefinger mot Kina, som fredag innrømmet at ballongen er kinesisk.

Mens det under den kalde krigen var utbredt bruk av såkalte spionballonger, skjer mesteparten av slik virksomhet i dag ved hjelp av satellitter i verdensrommet.

(©NTB)

Flere nyheter: