Menu
I forbindelse med kongeparets 80-årsfeiring i 2017 var storhertug Henri fra Luxembourg invitert til gallamiddag, hvor han var plassert ved siden av kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB

Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

Av NTB | 23.06.2024 17:43:17

Kuriosa og kjendiser: Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. Guillaume er gift med belgiske grevinne Stephanie de Lannoy. Paret har to sønner som studerer i Sveits.

– Med all min kjærlighet og full tillit ønsker jeg ham lykke til, sier storhertugen.

Dette er likevel bare første steg i en omfattende prosess som trolig kommer til å ta flere år.

– Dette er begynnelsen på et nytt kapittel for vårt monarki, sier landets statsminister Luc Frieden ifølge lokale medier.

Storhertugen har stort sett bare representasjon som sin jobb i dag. En grunnlovsendring i 2008 fratok ham retten til å stanse lover i 2008. Det skjedde i kjølvannet av at han som katolikk nektet å undertegne loven som skulle tillate barmhjertighetsdrap.

Storhertug Henris avdøde mor, storhertuginne Josephine Charlotte av Luxembourg, var kong Haralds kusine. Storhertugen er dermed tremenning til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

(©NTB)

Flere nyheter: