Menu
Det ble satt en rekke nye nedbørsrekorder i Norge i mars. Her er en campingplass ved Hamar oversvømt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Over hundre nedbørsrekorder og femti varmerekorder i august

Vått vær i sør og varmt vær i nord førte til en rekke nye nedbørs- og varmerekorder for august måned.

Av NTB | 01.09.2023 14:44:44

Vær: – Det er sjelden at det settes så mange rekorder som det gjorde i august, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Han sier at flere værstasjoner med over 100 års drift har satt nedbørrekord, mens Svalbard lufthavn satte varmerekord.

– I august har vi notert oss over hundre nedbørsrekorder, og femti varmerekorder, sier Mamen.

August ble blant annet preget av ekstremværet Hans i Sør-Norge. I ukene etter kom det også kraftig nedbør på flere av de samme stedene som ble rammet av Hans.

August i år ble totalt den fjerde våteste måneden som er registrert i Norge siden målingene startet i 1900, skriver NRK.

Samme dag ble det satt døgnnedbørsrekorder flere steder i Oslo. På Lambertseter ble den gamle rekorden slått med over 40 millimeter, da det kom 94,8 millimeter på ett døgn. Nedbøren førte også til et jordskred over E6 ved Lambertseter.

Værstasjonen Hedal i Valdres III fikk den høyeste nye månedsrekorden med 392,7 millimeter nedbør i løpet av måneden.

– Det betyr at alt regn, også Hans, har et element av klimaendringer i seg, forklarer Verpe Dyrrdal.

Hun mener vi i økende grad vil se flere tilfeller av ekstremvær i Norge, men også i resten av verden.

Ørje i Marker kommune i Viken var blant værstasjonene som satte ny døgnrekord for nedbør. Der ble det registrert 96,3 millimeter den 27. august, som er det høyeste siden målingene startet i 1883.

Klimaforsker og leder for Norsk Klimaservicesenter, Anita Verpe Dyrrdal, sier at det er vanskelig å knytte enkelthendelser direkte til klimaendringer. Men hun er klar på at sannsynligheten for at flere og kraftige nedbørhendelser vil skje i Norge øker med global oppvarming.

Flere nyheter: