Menu
Områder øst i Kongo som hittil er blitt spart for voldsbølgen, blant dem provinsene Mai-Ndombe og Kwilu, rammes nå av konflikt, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Turk. Arkivfoto: AP / NTB

Over 1.300 mennesker drept av vold i Kongo på et halvt år

Siden oktober er minst 1.334 mennesker drept i den økende voldsbølgen øst i Kongo, blant dem over 107 barn, ifølge FNs menneskerettssjef.

Av NTB | 30.03.2023 21:44:12

Krig og konflikter: FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk, fordømmer voldsbølgen og omfanget av seksuell vold i konflikten.

– Medlemmer av militsgruppen Codeco og M23-opprørere, samt de væpnede gruppene Zaire og Nyatura, fortsetter å utføre avskyelige angrep mot sivile befolkningen i Kongo, sa Turk i FNs menneskerettighetsråd torsdag.

Volden har økt i flere provinser øst i Kongo, særlig i Ituri og Nord-Kivu. Områder som hittil har vært spart for vold, har begynt å bli rammet, advarte han.

Turk fremhevet også den omfattende bruken av seksuell vold, som historisk er blitt brukt som våpen i Kongo.

Bare i 2022 dokumenterte og verifiserte FN tilfeller av konfliktrelatert seksuell vold mot 701 ofre i Kongo. Blant dem var 503 kvinner, 11 menn og 187 jenter.

Omfanget av denne typen vold øker som følge av straffrihet og korrupsjon, advarer Turk.

– Det er viktig at de blir dømt, både for ofrene sin del og for den avskrekkende konsekvensen det gir, sier Turk.

Øst-Kongo har vært herjet av konflikt siden Rwandas tidligere regjeringshær og hutumilits gjennomførte et folkemord på tutsier og moderate hutuer i 1994. Rundt 120 militser og opprørsgrupper er aktive i regionen, der de kjemper om rike mineralforekomster og andre ressurser.

Volden har drevet seks millioner på flukt i eget land, og Kongo har det høyeste antallet internflyktninger i Afrika.

Samtidig hyller menneskerettssjefen at myndighetene har tatt betydelige skritt for å bekjempe straffrihet. Minst 91 medlemmer av sikkerhetsstyrkene og 143 militsmedlemmer ble i 2022 dømt for forbrytelser knyttet til menneskerettsbrudd.

(©NTB)

Flere nyheter: