Menu
Elever i Oslo skal igjen få obligatoriske prøver i fjerde og sjette klasse. Bildet viser Uranienborg skole på Frogner. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Oslo-elever får igjen obligatoriske prøver

I Oslo blir obligatoriske prøver gjeninnført for elever i fjerde- og sjetteklasse fra kommende skoleår. Gammeldags skolepolitikk, mener SV.

Av NTB | 03.06.2024 19:13:04

Politikk: Fjerdeklassingene vil få to obligatoriske prøver, mens sjetteklassingene får én, bekrefter utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) overfor VG.

Prøvene er i dag frivillige for skolene. Mange velger likevel å bruke prøvene som et verktøy for å finne ut hvordan elevene ligger an.

– Altså, egentlig går vi jo tilbake til det som var politikken da Høyre styrte sist. Så det er jo egentlig mer at vi gjør et comeback med den skolepolitikken som vi mener fungerer.

Midtgarden mener kartlegging og bruk av prøve er et godt verktøy, og hun tilføyer at det er viktig å tørre å teste ut ting.

Hun forventer at lærerne og skolene i byen bruker prøvene for å følge med på elevenes utvikling.

Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), leder for kultur og utdanningsutvalget i bystyret, kaller innføringen gammeldags skolepolitikk.

– Høyre har satt Osloskolen i full revers. Først tok de skolematen, så stanset de arbeidet med en bedre inntaksmodell. Nå innfører de på ny teste- og puggeskolen. De viser mistillit til lærerne og påfører barn flere nederlag. Det er helt feil medisin når mobbingen og skolevegringen øker, sier hun til NTB.

Høyre-Venstre-byrådet overtok makten i hovedstaden etter valget i fjor. På spørsmål om gjeninnføring av obligatoriske prøver handler om politiske reverseringer, svarer utdanningsbyråden:

Fagfolk og lærere har allerede gitt uttrykk for et ønske om flere obligatoriske prøver fordi det gir bedre grunnlag for å tilpasse undervisningen best mulig, ifølge Midtgarden.

(©NTB)

Flere nyheter: