Menu
Michelle Yeoh ble belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller for rollen i «Everything Everywhere All at Once». Filmen stakk av med hele sju priser under søndagens Oscar-utdeling, blant dem beste film. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB

Oscar-prisdryss for «Everything Everywhere All at Once»

Sci-fi-dramakomedien «Everything Everywhere All at Once» kapret sju priser ved Oscar-utdelingen, blant dem for beste film og beste kvinnelige skuespiller.

Av NTB | 13.03.2023 06:24:00

Kuriosa og kjendiser: Filmen, som handler om en kinesisk-amerikansk eier av et klesvaskeri som plutselig må kjempe mot en superskurk som beveger seg gjennom en lang rekke parallelle universer, gikk inn i kvelden som en av favorittene, med hele elleve nominasjoner.

Ved kveldens slutt var fasiten sju, blant dem beste film, beste regi, beste originalmanus og beste klipp.

I tillegg ble hovedrolleinnehaver Michelle Yeoh belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller. Yeoh, som er fra Malaysia, er den første asiatiske kvinnen til å vinne prisen.

– Jeg må dedisere prisen til moren min og alle mødre i verden, fordi de virkelig er superheltene, og uten dem ville ingen av oss ha vært her i kveld, sa Yeoh.

– For alle små gutter og jenter som ser ut som meg og ser på i kveld, er dette en kilde til håp og inspirasjon, tilføyde hun.

Daniel Kwan sa at det er «storhet i alle mennesker»

Ke Huy Quan og Jamie Lee Curtis vant begge beste birolle for innsatsen i samme film. Også de to vant sin første Oscar etter mange år i bransjen.

Prisen kroner et skikkelig comeback for Quan, en tidligere barnestjerne som blant annet er kjent fra «Indiana Jones and the Temple of Doom» og «Goonies». Han hadde så godt som gitt opp skuespillerkarrieren før han fikk rollen, fordi han syntes det var for få muligheter for asiatiske skuespillere.

Quan, som flyktet fra Vietnam-krigen med familien som liten, ble hyllet med stående applaus mens han forsøkte å samle seg.

– Reisen min startet på en båt. Jeg tilbrakte et år i en flyktningleir. På ett eller annet vis endte jeg opp her, på Hollywoods største scene, sa Quan.

– De sier at historier som denne kun skjer på film. Jeg kan ikke tro at det skjer. Dette er den amerikanske drømmen, sa Quan.

I filmen spiller Fraser, som har omtalt rollen som den vanskeligste han har gjort, en svært overvektig og sosialt isolert engelsklærer som forsøker å reparere forholdet til tenåringsdatteren.

Fraser sier at filmen kom på et perfekt tidspunkt. Om han var yngre, ville han ikke ha hatt livserfaringen eller sorgen til å spille en karakter som lever i sorg, smerte og livstruende overvekt på autentisk vis.

– Jeg startet i denne bransjen for 30 år siden, og ting var ikke lett for meg. Jeg vil bare takke for denne anerkjennelsen, sa Fraser da han tok imot prisen.

Regissør Edward Berger takket hovedrolleinnehaver Felix Kammerer, som ble med ham på scenen.

– Dette var din første film, og du bar oss på skuldrene dine som om det var ingenting, sa Berger. Filmen vant også beste originale filmmusikk, kinematografi og produksjonsdesign.

Folkene bak filmen sier seg godt fornøyde med nominasjonen.

– Vi har gått hele veien med denne filmen fram til en Oscar-nominasjon. Det er i seg selv en enorm seier som vi er svært stolt av. Så får vi heller sikte mot en Oscar-statuett på neste prosjekt, skriver produsent Gaute Lid Larssen og regissør Eirik Tveiten i en SMS til NTB.

– Om noen i salen gjør noe voldelig i løpet av utdelingen, blir man premiert med Oscar for beste hovedrolle og får holde en 19 minutter lang tale, sa Kimmel.

Ikke lenge etter det famøse slaget i fjor, gikk Smith opp på scenen for å ta imot en Oscar for innsatsen i «King Richard».

Daniel Kwan og Daniel Scheinert står bak filmen og kaller seg The Daniels. Scheinert dediserte prisen til «alle mammaer i verden», og takket egne foreldre for at de ikke hadde «knust kreativiteten» hans.

Prisen for beste mannlige skuespiller gikk til Brendan Fraser for rollen i filmen «The Whale».

Tyske «All Quiet on the Western Front», som følger en ung soldat i skyttergravene under første verdenskrig, vant i den prestisjetunge kategorien for beste internasjonale film.

«Nattrikken», som var nominert til Oscar i kategorien beste kortfilm, måtte se seg slått av «An Irish Goodbye».

Årets utdeling, nummer 95 i rekka, ble ledet av talkshowverten Jimmy Kimmel. Det tok ikke lang tid før fjorårets store snakkis, da Will Smith gikk opp på scenen og slo vert Chris Rock i ansiktet etter at Rock vitset om Smiths kone Jada Pinkett Smith, ble vitset om.

(©NTB)

Flere nyheter: