Menu
Samlingspartiets leder Petteri Orpo får en utfordring med å danne regjering i Finland. Han overtar makten etter Finlands tidligere statsminister Sanna Marin. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Orpo setter frist for ny regjeringskabal i Finland

Finlands valgvinner Petteri Orpo har satt en tidsramme for når en ny regjering skal være klar. Innen mai skal det bli kjent hvilke parti han vil samarbeide med.

Av NTB | 20.04.2023 11:04:14

Politikk: Som valgvinner er det Orpo som først skal prøve å danne regjering, men prosessen ventes å bli en krevende for Sanna Marins etterfølger.

Orpo, som er leder for det finske Samlingspartiet, har i over en uke sondert mulighetene for å danne en regjering.

I Finland er det lang tradisjon med koalisjonsregjeringer, og derfor har Orpo begynt sorteringsprosessen med å sende en liste med 24 politiske spørsmål til alle partiene i riksdagen.

Orpo trenger likevel støtte fra minst ett mindre parti i tillegg til Sannfinnene eller sosialdemokratene.

– Nesten alle har gitt svar som gir oss mye å bygge videre på, og som gjør ulike koalisjoner mulige, sa Opro på en pressekonferanse onsdag, ifølge Yle.

Orpo har sagt han vil velge hvem han vil ta med videre til formelle regjeringsforhandlinger innen utgangen av april. Koalisjonssamtalene er ventet å finne sted 24. og 25. april.

Et annet alternativ er at Samlingspartiet går inn i en høyrepopulistisk regjering med Sannfinnene sammen med det mindre og mer liberale Svenska folkpartiet (SFP). Leder for Sannfinnene, Riikka Purra, har imidlertid sagt at de to partiene står for langt fra hverandre politisk, spesielt i spørsmål om innvandring.

Partiet Centern er det eneste partiet som valgte å ikke svare på Orpos spørreskjema. De har i stedet valgt å sitte i opposisjon.

Formålet er å finne de beste kandidatene å gå videre med til formelle regjeringsforhandlinger med Samlingspartiet, som vant valget 2. april med 48 av 200 representanter i nasjonalforsamlingen.

Orpos dilemma blir å finne samarbeidspartnere som ikke står for langt fra hverandre politisk. Dersom han velger en regjering med sosialdemokratene, blir problemet en enighet rundt Finlands statsgjeld. Orpos ambisjoner om å redusere gjelden gjennom en rekke innsparingstiltak strider med SDPs politikk.

(©NTB)

Flere nyheter: