Menu
Ken Paxton suspenderes fra jobben som regjeringsadvokat i Texas som følge av omfattende korrupsjonsanklager. Foto: Eric Gay / AP / NTB

Omstridt regjeringsadvokat suspendert etter korrupsjonsanklager i Texas

Regjeringsadvokaten i Texas, den ultrakonservative republikaneren Ken Paxton, er suspendert fra embetet etter omfattende korrupsjonsanklager.

Av NTB | 28.05.2023 07:28:45

Kriminalitet og rettsvesen: Et flertall i Representantenes hus i delstaten stemte lørdag for å suspendere Paxton. Saken er nå oversendt Senatet, som skal ta stilling til om Paxton skal stilles for riksrett.

Guvernøren i Texas, republikaneren Greg Abbott, har fått fullmakt til å utnevne en erstatter for Paxton mens saken går sin gang.

En granskningskomité nedsatt av Kongressen i Texas vedtok torsdag enstemmig en tiltale i 20 punkter mot Paxton, blant annet lydende på korrupsjon, misbruk av offentlige midler, falsk forklaring og forsøk på å hindre etterforskning.

Komiteen ble ledet av Paxtons republikanske partifeller.

60-åringen er kjent for å være ultrakonservativ og står Donald Trump nær. Han har lenge blitt sett på som en omstridt skikkelse også i eget parti.

Alt i 2015 ble han siktet for økonomisk svindel, men den saken har ennå ikke kommet for retten. Han ble gjenvalgt for ny periode både i 2018 og 2022.

Han forsøkte deretter å få delstaten til å ta regninga, noe som fikk Kongressen i Texas til å innlede gransking.

Paxton har saksøkt Joe Bidens administrasjon nærmere 50 ganger i forsøk på å hindre presidenten i å sette sin politikk på områder som migrasjon, skatt, abort og miljøvern ut i livet.

Han hevder å være utsatt for en «ulovlig, skammelig og urettferdig» kampanje fra liberale

Ifølge tiltalen har 60-åringen i årevis lagt press på ansatte, venner og økonomiske bidragsytere i forsøk på å hindre tiltale.

I 2020 anklaget medlemmer av hans egen stab ham for maktmisbruk, men fikk da sparken. Etter å ha gått rettens vei som følge av dette, gikk Paxton med på et forlik der han betalte dem 36 millioner kroner mot at de droppet søksmålet.

(©NTB)

Flere nyheter: