Menu
Oljefondet vil ikke selge seg ut av Tesla, men gir selskapet beskjed om sine forventninger når det gjelder ansattes rett til å organisere seg. Foto: Mark J. Terrill/AP Photo/NTB

Oljefondet legger press på Tesla for fagforeningsgodkjenning

Tesla bør respektere grunnleggende rettigheter for arbeidstakere – inkludert kollektive forhandlinger, sier oljefondet.

Av NTB | 09.12.2023 13:19:51

Arbeidsliv: I fjor kjøpte oljefondet seg opp i Tesla-aksjen. LO har oppfordret fondet til å bruke sin eiermakt for å legge press på selskapet i forbindelse med streiken som pågår i Sverige.

Oljefondet kommenterte spørsmålet overfor Reuters lørdag.

– Vi forventer at selskaper som vi investerer i, respekterer grunnleggende menneskerettigheter, inkludert arbeidstakerrettigheter, skriver Norges Bank Investment Management (NBIM). Det er avdelingen som forvalter Statens pensjonsfond utland – kjent som oljefondet.

Tesla har ikke kommentert uttalelsen.

Siden 27. oktober har medlemmer i det svenske forbundet IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder i Sverige. Årsaken er at det amerikanske selskapet nekter å inngå en tariffavtale med forbundet.

Oljefondet er Teslas sjuende største aksjonær. Det har en eierandel på 0,88 prosent, verdt 6,8 milliarder dollar, eller nesten 75 milliarder kroner.

– I 2022 støttet vi et aksjonærforslag i Tesla som ba selskapet om å innføre en politikk for å respektere retten til å organisere seg, heter det.

Styret i selskapet vendte tommelen ned for forslaget.

Selskapet har sagt at de svenske ansatte har like gode eller bedre vilkår enn de fagforeningen krever.

I sine forventningsdokumenter skriver NBIM selskaper de investerer i. Selskapene «bør engasjere seg med arbeidere og deres representanter, for eksempel fagforeninger» på en transparent måte når de utvikler og implementerer retningslinjer og praksis.

Forventningene bygger på internasjonale standarder utarbeidet av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og globale konvensjoner om menneskerettigheter.

KLP og flere andre nordiske fond forsøker samtidig å påvirke Tesla.

– Vi har skrevet et brev som skal sendes til styret i Tesla, og forsøker å få med flere nordiske investorer, sier sjef for bærekraftige investeringer Kiran Aziz i KLP. til avisen

Oljefondet gjør det samtidig klart at det ikke foreligger noen planer om å selge seg ut. I stedet vil fondet påvirke politikken over tid, skriver Reuters.

Også tidligere har NBIM støttet opp om Tesla-ansattes rett til å være fagorganiserte, påpeker uttalelsen.

Tesla, som har revolusjonert elbilmarkedet, har klart å unngå tariffavtaler for sine rundt 127.000 ansatte. Administrerende direktør Elon Musk har vært tydelig i sin motstand mot fagforeninger.

Et av Danmarks største pensjonsfond, PensionDanmark, kunngjorde torsdag at de har solgt seg ut, skriver E24, som også har omtalt Oljefondets uttalelse.

(©NTB)

Flere nyheter: