Menu
Den autonome kurdiske regionen nord i Irak har lenge kunnet nyte godt av oljeinntekter. Dette bildet er fra byen Sulaimaniya, der det har vært stor byggeaktivitet de siste årene. Foto: AP / NTB

Oljeeksporten fra Nord-Irak blir gjenopptatt

Den irakiske regjeringen og myndighetene i den autonome kurdiske regionen er blitt enige om å gjenoppta oljeeksporten fra Nord-Irak.

Av NTB | 02.04.2023 14:34:04

Politikk: Olje fra den kurdiske delen av Irak går via rørledning til Tyrkia, noe som i ni år har vært gjenstand for strid.

Regjeringen i Bagdad har gjort krav på en større andel av oljeinntektene og fikk i mars medhold fra et internasjonalt tribunal.

Tyrkiske myndigheter stengte rørledningen på tyrkisk side som følge av kjennelsen, og norske DNO, som er et av de største oljeselskapene i området, ble tvunget til å stanse sin produksjon.

Nå er det oppnådd enighet om inntektsfordeling, og mandag blir eksporten gjenopptatt under oppsyn fra irakiske myndigheter, bekrefter begge parter.

Inntektene fra oljen vil heretter gå inn på en konto som disponeres av den irakiske regjeringen, som deretter vil sørge for utbetalinger til kurdiske myndigheter i henhold til avtalen.

Avtalen vil utvilsomt innebære et betydelig inntektsfall for de kurdiske myndighetene.

Før rørledningen ble stengt, ble det eksportert rundt 450.000 fat olje om dagen fra Nord-Irak til Tyrkia.

(©NTB)

Flere nyheter: