Menu
Italia dyrker stadig mer mango som følge av stadig varmere temperaturer. Men eksotiske frukter slipper heller ikke unna klimaendringenes vrede. Foto: Geir Olsen / NTB

Økt mangoproduksjon i Italia som følge av klimaendringer

Høyere temperaturer og muligheter for å tjene mer penger fører til at flere italienske bønder dropper tradisjonelle avlinger til fordel for eksotisk frukt.

Av NTB | 26.09.2023 18:22:50

Vær: I år dekker mangoavlinger 12.000 mål i det italienske jordbruket, sammenlignet med 5000 mål i 2019 og kun 100 mål i 2004, ifølge tall fra jordbrukslobbyen Coldiretti.

– Produksjon av italiensk-dyrket tropisk frukt, drevet av klimaendringer, vil i stor grad endre forbrukeratferd og investeringsvalgene til landbruksbedrifter i årene som kommer, sier Coldiretti i en uttalelse tirsdag.

Italia er tradisjonelt kjent for produksjon av druer og sitrusfrukter som appelsin og sitron.

Men samtidig som produksjonen av mango, banan og avokado øker, trues Italias tradisjonelle og langt større druehøst av dårlig vær og sykdommer.

Det er ventet at vinproduksjonen i landet vil falle med 12 prosent i år, melder Reuters. Italia er i dag verdens største vinprodusent.

– Det virkelige problemet med klimaendringer er uforutsigbare årstider, sier han.

Lorenzo Bazzana i Coldiretti understreker også at eksotiske frukter er like sårbare som druer og sitrusfrukter når stormer, styrtregn og tørke skjer stadig hyppigere.

– Tropiske frukter er ikke tryllestaven som lar bøndene produsere frukt risikofritt, sier han.

Små tropiske fruktfarmer har eksistert på øya Sicilia i flere tiår, men nå utvides produksjonen raskt til andre sørlige regioner, som Puglia og Calabria.

Fruktbonden Andrea Passanisi, som har dyrket avokado og mango i 17 år i skråningene av vulkanen Etna på Sicilia, advarer om at ekstremværet også utgjør en trussel mot produsenter av tropisk frukt.

(©NTB)

Flere nyheter: