Martin Ødegaard jubler for sin scoring i Arsenals bortekamp mot Tottenham og gratuleres av Granit Xhaka. Foto: Frank Augstein, AP / NTB

Ødegaard-mål hjalp Arsenal til derbyseier – åtte poengs luke på tabelltopp

Martin Ødegaard scoret igjen da Arsenal herjet med Tottenham i derbyet og vant 2-0. Laget har nå åtte poengs luke til nærmeste rival i Premier League.

Av NTB | 15.01.2023 19:38:35

Sport: Arsenal har allerede henrykket sine supportere ved å slå erkerivalen hjemme og borte for første gang på ni sesonger. Det virker stadig mer sannsynlig at de i løpet av våren også skal få et seriemesterskap å feire, for første gang siden 2004.

– Dette var på tide. Vi husker hva som skjedde her i fjor, og vi ville vise oss fra en annen side, sa Ødegaard til Sky Sports etter Arsenals første borteseier mot rivalen siden 2014. Laget revansjerte 0-3-tapet i mai som kostet mesterligaplass.

– Jeg elsket alt jeg så i dag, måten vi spilte og motet vi viste. Vi kan gjøre mange mennesker lykkelige når vi gjør jobben vår, og i dag gjorde vi det, sa manager Mikel Arteta til Sky.

Det gnistret til mellom spillerne etter sluttsignalet. Både Ødegaard og Arteta grep inn for å roe gemyttene etter at Richarlison ble irritert på Aaron Ramsdale. En hjemmesupporter kom også ned og sparket etter keeperen da han hentet vannflasken bak mål.

Etter total Arsenal-dominans i første omgang, hevet Tottenham seg etter pause og skapte store sjanser til å komme inn i kampen igjen, men Ramsdale i målet storspilte. Han leverte blant annet glitrende redninger på avslutninger fra Harry Kane i det 50. og Ryan Sessegnon i det 52. minutt.

Like god hjelp fikk ikke Tottenham fra sin keeper og kaptein Hugo Lloris. Han rotet det til på et tilbakespill allerede i det 7. minutt, og Ødegaard presset fram en sjanse. Lloris revansjerte seg med en flott beinparade på Eddie Nketiahs avslutning fra kort hold.

På dagen da han tangerte Sol Campbells rekord på 22 derbykamper i Nordøst-London, ble Lloris notert for sitt første selvmål på 354 spilte Premier League-kamper.

I andre ende av banen viste Ramsdale klasse første gang da han reddet et godt skudd fra Son Heung-min, og deretter var det Arsenals tur til å terrorisere Lloris med distanseskudd.

Fire minutter senere var Lloris sjanseløs da Partey fikk kjempetreff på volley i returrommet. Ballen smalt i stolpen helt oppe i krysset.

I det 36. minutt ble det 2-0. Arsenal presset høyt og ga ikke Lloris anledning til å sette i gang spillet slik han ønsket. Hans lange utspill ble sendt rett opp på banen igjen, og Saka fant Ødegaard med tid og rom inne i midten. Fra om lag 22 meter sendte han i vei et skudd som snek seg inn helt ved stolpen.

– Det var et fint mål. Jeg hadde et lignende skudd tidligere, så jeg ble veldig glad da den gikk inn, sa Ødegaard.

Ballen hoppet to ganger på veien, men Lloris nådde ikke fram. Ødegaard, som nylig ble kåret til månedens Premier League-spiller for november og desember, kunne juble for sitt åttende seriemål for sesongen.

De første minuttene av 2. omgang artet seg som et stormløp mot Arsenal-målet, men så fikk serielederen kontroll igjen. Nketiah fikk en stor sjanse til å punktere kampen for godt da han i det 69. minutt ble spilt gjennom av Granit Xhaka, men Lloris vant den duellen.

Tottenham presset igjen i sluttfasen, men fant ingen vei forbi Ramsdale. Arsenal kunne dermed feire en sjelden borteseier mot rivalen. Bortelaget hadde vunnet bare én av de 24 foregående kampene mellom klubbene.

– Jeg er fornøyd med måten vi reiste oss. Arsenal viste at de er klare til å kjempe med Manchester City om tittelen, men keeperen deres måtte gjøre noen fantastiske redninger for å stoppe oss, sa Spurs-manager Antonio Conte.

– Spurs-tilhengerne kjeftet på meg hele kampen, og jeg ga litt tilbake. En tilhenger prøvde å gi meg et slag i ryggen. Det var synd, for det er bare fotball. Spillere fra begge lag dro meg unna, og heldigvis skjedde ikke noe alvorlig, sa Ramsdale til Sky.

Sju minutter senere tabbet Lloris seg ut igjen, og Arsenal ledet. Thomas Partey spilte fram Bukayo Saka, som raidet på høyresiden og slo hardt inn fra nesten død vinkel. Ballen sneiet beinet til Sessegnon, og Lloris slo den inn i eget mål i stedet for ut på banen.

I det 21. minutt fikk Ødegaard klem på ballen fra godt utenfor 16-meteren, men Lloris var med på notene og slo ut.

På overtid i første omgang kom Tottenham til sin så langt klart beste sjanse. Kane nikket ved nærmeste stolpe på innlegg fra Pierre-Emile Højbjerg, men Ramsdale refleksreddet.