Menu
Magnus Carlsen slo Vincent Keymer i Nederland søndag. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen slo ung tysker i Nederland – måtte slite lenge

Magnus Carlsen vant over Vincent Keymer med svarte brikker og tok dermed sin første seier i den internasjonale sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee.

Av NTB | 15.01.2023 19:57:48

Sport: Carlsen kunne juble for seier etter 65 trekk og nesten seks timer ved brettet. 18 år gamle Keymer greide aldri å sette den norske verdensmesteren på de altfor store prøvene. Etter hvert fikk Carlsen en fordel han ikke ga fra seg.

– Jeg er veldig glad for å få en tidlig seier. Det trenger ikke å bety at turneringen går den ene eller andre veien, men det er psykologisk viktig med seier tidlig, sa Carlsen til TV 2.

Han åpnet med remis mot amerikanske Levon Aronian lørdag.

Etter en jevn åpning mot Keymer fikk Carlsen en liten fordel etter 17 trekk. Det utviklet seg til å bli en stor fordel da Keymer ikke gjorde de riktige mottrekkene.

– For det meste var det bra i dag. Det ble nøyaktig det jeg håpet på, en spillbar stilling med sjanse for begge parter. Jeg var superhappy med det. Ting gikk etter planen til jeg gjorde en grov feilvurdering rett før tidskontrollen, da jeg tillot ham å bytte dronninger og ta det over i tårnsluttspill. Jeg tillot det med glede, for jeg trodde sluttspillet skulle være enkelt med to bønder over, men det var ikke lett i det hele tatt, sa Carlsen til TV 2.

– Jeg irriterte meg litt over det, men jeg vant heldigvis likevel.

I desember tok Carlsen verdensmestertittelen både i hurtig- og lynsjakk. Turneringen i Nederland blir spilt i klassisk sjakk og har høy status blant sjakkeliten.

Carlsen møter kinesiske Ding Liren mandag. Han har aldri slått Ding i langsjakk med hvite brikker, og nå får han en ny sjanse til å greie det.

Etter hvert som partiet utviklet seg ble Carlsens fordel større. Det så ut som en klart vinnende stilling, men Keymer nektet å gi seg, og partiet varte et par timer til før det var over.

Carlsen har vunnet turneringen i Wijk aan Zee åtte ganger, flere enn noen annen. Han er også tittelforsvarer etter fjorårets triumf.

(©NTB)