Menu
Det blir nyvalg i Hellas 25. juni, sier en partileder til Reuters. Statsminister Kyriakos Mitsotakis og hans parti Nytt demokrati gjorde et brakvalg, men fikk ikke flertall. Det får de nesten garantert i nyvalget. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB

Nyvalg i Hellas i juni

Det blir nyvalg i Hellas 25. juni, melder Reuters. Partiene i landet har ikke greid å stable på plass en styringsdyktig regjeringskoalisjon etter valget søndag.

Av NTB | 24.05.2023 15:09:18

Politikk: Reuters siterer en ikke navngitt partileder på at avgjørelsen er tatt. Regjeringspartiet Nytt demokrati vant en knusende seier i helgen, men fikk ikke flertall. Det var dermed ventet at det ville utlyses nyvalg.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis parti fikk 146 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen og mangler dermed fem mandater til rent flertall.

Mitsotakis hadde følgelig valget mellom vanskelige koalisjonsforhandlinger med partier på venstresiden for å danne regjering, eller å gå for nytt valg, enten 25. juni eller 2. juli.

Ved et nytt valg er Mitsotakis nærmest garantert å få flertall siden en ny valgordning som gjelder fra neste valg, gir vinneren en bonus på 50 mandater ekstra.

Den erfarne dommeren Ioannis Sarmas er utpekt til å lede en midlertidig regjering, som får oppgaven med å arrangere nyvalget.

– Det er en store ære, en konstitusjonell obligasjon og min borgerplikt å ta på meg dette ansvaret, sier Sarmas.

Sarmas har jobbet i domstolene etter å ha studert juss i Aten og Paris, og har også fullført en doktorgrad. Han tjenestegjør som statsminister fram til en ny regjering er på plass etter valget i juni.

(©NTB)

Flere nyheter: