Menu
Her sitter budsjettgjengen og forhandler. Inne på et møterom på Stortinget! orhandlingene ledes av Kari Elisabeth Kaski (SV), Ole André Myhrvold (Sp) og Eigil Knutsen (Ap). Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nytt møte i budsjettforhandlingene på Stortinget: – Fortsatt stor avstand

Regjeringspartiene og SV er uenige om omfordeling og klima i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Avstanden er fortsatt stor, ifølge SV.

Av NTB | 29.11.2023 13:00:01

Politikk: – Det er mange områder hvor jeg synes regjeringspartiene bør skjerpe seg, men jeg kommer ikke til å kommentere på enkeltsaker nå, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Onsdag møttes regjeringspartiene og SV til et nytt forhandlingsmøte om statsbudsjettet for 2024.

– Det er stor avstand på både omfordeling, hvor store ambisjoner vi har for å bedre kjøpekraften til folk, og hvor store ambisjoner vi har for å kutte klimagassutslipp og få en rettferdig grønn omstilling av Norge, sier Kaski.

– Det er ikke sur stemning i forhandlingsrommet. Det er konstruktive forhandlinger, men det er en reell politisk avstand. Den må vi få tettet, sier Kaski.

I utgangspunktet må partiene bli enige om et budsjett innen finansdebatten i Stortinget mandag. Men de håpe å lande det før.

– Vi er ferdige når vi er ferdige. Og det er når SV har en god nok avtale til å kunne stemme for regjeringens budsjett, sier Kaski.

Han sier at de fortsatt forhandler om «alt». På spørsmål om hva det er vanskeligst å bli enige om, svarer han «helheten».

– Vi er enige om hovedretningen i budsjettet: at vi skal redusere forskjellene og ta vare på folk i krevende økonomiske tider, blant annet, sier Knutsen til NTB.

– Budsjettet skal vedtas på mandag, sier Knutsen.

Som regel kobles partilederne inn i budsjettforhandlingene mot slutten. Men foreløpig er man ikke der.

– Det vil kun være for å avklare enkelte store ting. Vi har fortsatt lang avstand før det er aktuelt, sier Kaski.

Kaski beskriver likevel stemningen i forhandlingene som god.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen var knapp i uttalelsene før møtet, som begynte klokka 12.30.

(©NTB)

Flere nyheter: