Menu
Erling Braut Haaland jubler etter en scoring for Norge i fjor sommer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nytt kvalifiseringsformat for europeiske landslag – øker antall grupper

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tar grep for å gjøre veien til EM og VM for menn mindre forutsigbar. Fra 2024 blir det flere kvalifiseringsgrupper.

Av NTB | 25.01.2023 18:55:06

Sport: I tillegg utvides nasjonsligaen med en ny utslagsrunde. De nye formatene ble banket gjennom på onsdagens styremøte i Uefa.

Europas kvalifiseringer skal fra september 2024 bestå av tolv grupper fra dagens ti. Disse skal ha fire eller fem lag i stedet for fem eller seks.

Gruppevinnerne tar seg direkte til EM eller VM. Selv enkelte toerlag vil kunne ta seg rett til mesterskap, mens andre må gjennom et omspill.

– Vi svarer på forutsigbarheten i de europeiske kvalifiseringene med et nytt og ferskt format. Det gir alle lag en likeverdig sjanse til å kvalifisere seg til de store turneringene, mener Uefa-president Aleksander Ceferin.

Norge har ikke vært i et seniorsluttspill for menn siden EM i 2000.

Enerne og toerne i hver gruppe i A-divisjonen skal spille kvartfinaler før finalesluttspillet noen måneder senere.

I tillegg skal treerlagene i A-divisjonen og gruppetoerne i B-divisjonen møtes for å avgjøre opp- og nedrykk. Det samme gjelder treerne i B- og toerne i C-divisjonen.

Norge er på nest øverste nivå i nasjonsligaen.

Europamesterskapet i fotball vil også framover bestå av 24 lag, mens Uefa får en større VM-kvote fra 2026. Da vil 16 av 48 nasjoner være fra Europa.

Utvidelsen av nasjonsligaen gir kvartfinalekamper lagt til mars. Puljespillet skal fortsatt avsluttes i november, mens finalekampene spilles i juni. Grepet gir ikke flere landskamper, men Uefa mener de blir mer betydningsfulle.

(©NTB)