Menu
Nå må de som selger ulike typer drivstoff opplyse gjennomsnittskostnad for de ulike drivstofftypene. Foto: Lise Åserud / NTB

Nye krav om informasjon på bensinstasjoner

Nå må bensinstasjonene opplyse om kostnadene med ulike typer drivstoff. Elbil skal sammenlignes med diesel og bensin per 100 km.

Av Egil M Solberg | 13.02.2023 09:43:02

Samfunn: Fra 1. januar gjelder forskrift om prissammenlikning på drivstoff og elektrisitet på energistasjoner (bensinstasjoner). Hensikten er å gi forbrukerne bedre informasjon om prisforskjellen for ulike energikilder som brukes i personbiler.

Dette melder Statens Vegvesen.

Forskriften gjelder alle betjente energistasjoner som selger mer enn 2 millioner liter bensin og diesel årlig. Det skal oppgis prisinformasjon for blyfritt 95 oktan bensin, diesel og elektrisitet.

– Opplysningene om pris per 100 km for de ulike typene drivstoff kommer i tillegg til den dagsaktuelle pumpeprisen, som energistasjonene allerede opplyser om, sier Daniel Thorsell i Statens vegvesen.

Informasjonen om pris skal være lett synlig på stasjonen, og skal utformes slik at den ikke oppfattes som den dagsaktuelle pumpe- eller ladeprisen, men at det er en nasjonal gjennomsnittpris for å kunne sammenligne prisen på ulike energikilder.

For at energistasjonene skal kunne gi disse opplysningene på en enhetlig måte, har Statens vegvesen laget en webside som energistasjonene kan bruke, de kan også velge å presentere informasjonen på plakat.

Kostnaden som blir oppgitt er basert på gjennomsnittlige kvartalspriser for de ulike drivstoffkildene basert på gjennomsnittlig forbruk for de tre mest solgte bilene i bilklassene kompaktbiler, mellomklassebiler og SUV mellomklassebiler.

Forbruk

Energiforbruk per 100 km er beregnet ut fra de tre mest populære bilmodellene i 2021, innen hvert sitt segment.

Kompakt Mellom SUV
El hjemmelading (kWh) 16,73 17,53 17,60
Diesel (liter) 4,77 5,17 5,50
Bensin (liter) 5,97 7,00 8,57

Pris i kroner er beregnet ut fra landsgjennomsnitt for perioden juli – september, 2022:

El hjemmelading per kWh
1,415 kr
Diesel literspris
22,72 kr
Bensin (95) literspris
22,62 kr

Flere nyheter: