Menu
Dr. Arnoud J. Kal Netherlands Forensic Institute vitnet onsdag på nytt i ankesaken etter drapet på Birgitte Tengs i Gulating lagmannsrett. Her fotografert da saken ble behandlet i Haugaland og Sunnhordland tingrett i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nye DNA-analyser i Tengs-saken peker mot Vassbakk

Under ankesaken mot Johny Vassbakk ble det onsdag lagt fram nye DNA-undersøkelser som er gjennomført etter at saken var oppe i tingretten.

Av NTB | 27.09.2023 17:02:25

Sosiale forhold: Hele påtalemyndighetens sak mot den tiltalte 52-åringen henger på funnet av det man mener er hans DNA på strømpebuksen til Birgitte Tengs.

Den ytterst lille forekomsten av epitelceller som ble funnet i et ekstrakt av en stoffbit med dråpe av den drepte jentas blod, ble sporet til å mest sannsynlig tilhøre ham etter en omfattende kartlegging av alle menn i Vassbakks slekt.

Etter dommen i tingretten i Haugesund i februar er imidlertid sporprøver fra flere andre steder på drapsofferets strømpebukse blitt undersøkt med ny DNA-teknologi ved det nederlandske rettsmedisinske instituttet NFI.

En av prøvene viste derimot spor av den tiltalte 52-åringen. Her er Y-kromosomet hans funnet, som er en del av DNA-et hos menn. Det er også funnet av Vassbakks Y-kromosom et annet sted på strømpebuksen som er påtalemyndighetens viktigste bevis i saken mot ham.

– Jeg vil legge fram resultatene fra prøve nummer 55. Den samsvarer med tiltalte på 12 markører, sier Kal.

Kal understreker at det er snakk om svært små mengder DNA som er funnet. Han sa at man ikke kan forvente å få fram en full DNA-profil med dagens teknologi.

– Alle markørene med konsensus i prøven er funnet i tiltaltes profil, og det er grunnen til at vi kaller det en match, sa Kal, ifølge Stavanger Aftenblad.

I flere av prøvene er det også innslag av andre menn, blant annet en politimann som undersøkte strømpebuksen ved Kripos i 2002 og en venn av Birgitte som hun traff i Kopervik sentrum den kvelden hun ble drept.

– Y-profilen som tidligere er funnet, er nå funnet et annet sted på strømpebuksen. Vi er ikke overrasket. Her kan det være snakk om oversmitte internt på strømpebuksen, sier han til Aftenbladet.

Han sier at det nye funnet ikke nødvendigvis styrker påtalemyndighetens sak, men at de vil komme tilbake til dette senere.

I Gulating lagmannsrett onsdag la Arnoud Kal fram resultatene av disse 65 nye prøvene, melder TV 2. Han fortalte at man ved bruk av svært sensitive tester har funnet mange Y-profiler (kjønns- og slekts-DNA) fra hele verden.

Det var Vassbakks forsvarere som ba om de nye undersøkelsene. Advokat Stian Bråstein sier at han ikke angrer på at de ba om undersøkelsene.

(©NTB)

Flere nyheter: