Menu
Studien er utført av Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt. De har gjennomgått all forskning som er gjort på snus og kreft. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB

Ny studie: Klar sammenheng mellom bruk av snus og flere former for dødelig kreft

Risikoen for kreft i spiserøret er over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft er dobbelt så høy hos snusere enn hos andre, viser en ny studie.

Av NTB | 01.09.2023 07:24:47

Vitenskap og teknologi: Studien er utført av Folkehelseinstituttet, Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt, melder NRK. De har gjennomgått all forskning som er gjort på snus og kreft.

– Vi ser jo at akkurat for de studiene som vi har, så følger disse kreftforekomstene mage- og tarmkanalen. Vi ser også i magesekken at det var 40 prosent økt forekomst hos dem som snuste. Dette er alvorlige kreftformer, særlig denne bukspyttkjertelkreften, som er en forferdelig type, sier lege og forsker Bendik Brinchmann til NRK.

– Det vi også ser igjen og igjen, er at dødeligheten av kreften hvis du får den og snuser, den blir høyere, legger han til.

Snusprodusenten Skruf sier de så langt ikke ønsker å kommentere funnene i studien.

Andelen unge som snuser, har økt voldsomt de siste tiårene. Spesielt andelen unge kvinner, melder NRK.

– I 2005 var det 1 prosent av unge norske kvinner som oppga at de snuste. Nå er andelen opp mot 20 prosent, sier Brinchmann.

Han mener det er særlig viktig at kvinner i alderen til 25 til 34 år, som er de som snuser mest, kjenner til risikoen ved å snuse når de er gravide.

– Når det gjelder svangerskap, så er vi veldig overbevist om at nikotin er problematisk for fosteret, sier forskeren.

Flere nyheter: