Menu
Partene som forhandler fram en avtale knyttet til USAs gjeldstak har fått ytterligere fire dager på seg til å bli enige. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Ny frist for gjeldstak i USA

USAs finansminister Janet Yellen har gitt partene i forhandlingene om landets gjeldstak en ny frist til 5. juni med å bli enige.

Av NTB | 27.05.2023 01:08:45

Økonomi og næringsliv: Den tidligere fristen gikk ut 1. juni, og det ble fredag meldt om vanskelige møter og utestående spørsmål.

I et brev til republikanernes leder Kevin McCarthy advarte Yellen fredag ettermiddag lokal tid om at USA kan komme til misligholde sine låneforpliktelser dersom det ikke blir enighet mellom Representantenes hus og regjeringen om det såkalte gjeldstaket og forslag til kutt i budsjettet.

Det har blitt meldt om at forhandlingene ser ut til å nærme seg slutten – men nå har de fått fire dager ekstra til å diskutere.

– Vi er veldig nære, og jeg er optimistisk. Jeg håper vi vil vite innen i kveld om vi kommer fram til en avtale, sa Biden fredag ettermiddag lokal tid.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

Enhver avtale Biden og McCarthy kommer fram til må stemmes gjennom i Representantenes hus og i Senatet. Republikanerne har flertallet i førstnevnte, mens Demokratene har flertallet i sistnevnte.

Ifølge en tjenesteperson er de to partene nesten enige om å heve gjeldstaket i to år, og skal også være enige om begrensninger i den offentlige pengebruken.

Men de er fortsatt uenige om hvorvidt arbeidskravene skal skjerpes for enkelte stønadsordninger som skal motvirke fattigdom.

USAs president Joe Biden sier han håper at det innen kort tid vil bli klart om forhandlingene om gjeldstaket har ført fram til en avtale.

Yellen har tidligere advart mot følgene av å ikke heve gjeldstaket og sier at mislighold av statsgjelden kan true verdensøkonomien.

En avtale er innen rekkevidde, opplyste en av hovedforhandlerne fra den republikanske siden fredag kveld lokal tid. Men de er ikke helt enige ennå, sa Patrick McHenry, og gjentok med de takter som har vært å høre fra USAs hovedstad i flere dager nå.

(©NTB)

Flere nyheter: