Menu
Sudans hærsjef Abdel-Fattah Burhan, her under en tale i desember i fjor. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Ny forlengelse av våpenhvilen i Sudan

Sudans hær og den paramilitære gruppen RSF er enige om en ny forlengelse av den skjøre våpenhvilen i Sudan.

Av NTB | 21.05.2023 00:34:05

Politikk: Våpenhvilen skal tre i kraft klokken 21.45 mandag og vare i sju dager, står det i en felles uttalelse fra USA og Saudi-Arabia.

Sudan har de siste ukene vært åsted for brutale kamper. Hærsjefen Abdel Fattah al-Burhans styrker kjemper mot den paramilitære gruppa RSF under ledelse av Mohamed Hamdan Dagalo.

Frem til nå synes våpenhvilene bare å ha hatt begrenset effekt, og det kommer stadig meldinger om kamper i landet.

– Det er velkjent at partene tidligere har kunngjort våpenhviler som ikke har blitt overholdt, står det i uttalelsen.

Men i motsetning til tidligere våpenhviler skal avtalen som nå er inngått i Jeddah i Saudi-Arabia, støttes av en amerikansk, saudiarabisk og internasjonal overvåkingsmekanisme som skal sikre at våpenhvilen overholdes, står det i uttalelsen.

Partene er enige om å tilrettelegge for levering og distribuering av humanitær hjelp, gjenopprette grunnleggende tjenester og fjerne militære styrker fra sykehus.

Ifølge FN er mer enn én million mennesker fordrevet som følge av kamphandlingene. FN har advart om fare for en humanitær katastrofe.

Meldingen om en ny avtale kom etter at USAs utenriksminister Antony Blinken lørdag sa han hadde snakket med Burhan om muligheten for en ny, midlertidig våpenhvile.

FFC, en koalisjon bestående av politiske partier som støtter demokratisk styre i Sudan, ønsker våpenhvilen velkommen. I en uttalelse oppfordrer FFC til at Jeddah-avtalen overholdes fullt ut.

(©NTB)

Flere nyheter: