Menu
Daglig leder i Wee Marine, Åge Wee. FOTO: Wee Marine

Ny bryggelysserie skal øke sikkerheten i havna

Ett års utvikling ligger bak Wee Marines nye bryggelysserie, som har fått navnet No1.

Av Egil M Solberg | 02.02.2023 09:54:28

Pressemelding: Serien med bryggelys er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder, heter det i en pressemelding.

Over 36 prosent av drukningsulykker i 2022 skjedde etter fall fra land eller brygge, viser statistikk fra Redningsselskapet. Kaldt vann kombinert med mørke havner øker risikoen for drukning betydelig, da mange som faller ufrivillig i sjøen ikke finner veien til nødstigen i tide.

Drukningsulykker fra brygger var hovedmotivasjonen da Åge Wee, daglig leder i bryggeleverandøren Wee Marine AS, utviklet sitt første bryggelys for 12 år siden. Nå følger han opp med en helt ny serie bryggelys som skal synliggjøre både brygger, flytebrygger og nødstiger etter at mørket faller på.

– Vi har brukt et helt år på å designe og utvikle den nye serien, som monteres og ferdigstilles her i Haugesund. Vi har ønsket å lage en serie som både lyser godt og tåler store påkjenninger, og som samtidig har et spennende design, sier Åge Wee.

To varianter

No1 er utviklet med svenskproduserte og vanntette LED-lys og kommer i to forskjellige modeller: Akryl 2T og Stavlyset. Førstnevnte er montert i en kvadratisk kassett i akryl og rustfritt stål, og tåler trykk på opp til to tonns styrke. Akryl 2T innfrir kravene som markeringslys til brygge og finnes i tre varianter for inntak av strøm.

Stavlyset er et avlangt LED-lys plassert i vanntette slanger, et bryggelys som kan monteres vertikalt eller horisontalt på alle typer nødstiger. Sistnevnte kommer i to lengder, 53 og 110 cm, og kan leveres i enten varmgalvanisert eller rustfritt stål. LED-lysene i serien kommer i styrke på enten 6 W eller 13 W, og har en levetid på over 35 000 timer.

Samtidig med bryggelysene lanseres også en helt ny nødstige i No1-serien med integrert sidebelysning. Både redningsstigen og de øvrige LED-lysene er 24V og kan dermed monteres uten hjelp av elektriker.

– Fortsatt ikke et krav

Åge Wee har merket seg større interesse for lysmerking av brygger og kaier de siste årene. Samtidig er han overrasket over at det fortsatt ikke foreligger nasjonale krav til bryggebelysning.

– Merkelig nok er det fortsatt ikke påbudt med god belysning av nødstiger her i landet. Dette er noe som garantert ville reddet liv langs hele kysten vår. Samtidig er vi glade for at stadig flere på eget initiativ velger å montere bryggelys på offentlige kaianlegg og i private fritidsbåthavner, avslutter daglig leder og eier i Wee Marine AS, Åge Wee.

Flere nyheter: