Menu
Det var ved Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet (NTNU) at de fire gjesteforskerne ble invitert uten tillatelse fra ledelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

NTNU-professor ble dømt til åtte måneders fengsel – nå starter ankesaken

Mandag starter ankesaken til en tidligere professor ved NTNU som inviterte fire iranske borgere som gjesteforskere, uten å ha klarert det med ledelsen.

Av NTB | 17.09.2023 09:32:43

Vitenskap og teknologi: Den tidligere professoren ved NTNU er tiltalt for overtredelse av regelverket om eksport av forsvarsmateriell og det internasjonale regelverket om sanksjoner mot Iran.

Professoren, som har iransk og tysk statsborgerskap, inviterte fire iranske gjesteforskere til opphold ved NTNU, uten at det forelå lisens eller tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Gjesteforskerne fikk tilgang til instituttets laboratorier, herunder et elektronmikroskop. Dette elektronmikroskopet kunne, ifølge tiltalen, tjene til å utvikle Irans militære evne.

Da saken var oppe for tingretten ble professoren dømt til åtte måneders fengsel.

– Han er dypt fortvilt over dommen. Dette hadde han ikke forventet seg, sa mannens advokat Brynjulf Risnes til Universitetsavisa den gang.

Risnes forklarte dette med at de mener det er feil å plassere ansvaret for eksportkontroll på enkeltforskere.

(©NTB)

Flere nyheter: