Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har kalt inn til pressekonferanse onsdag om Midtøsten. Der ventes det at de vil kunngjøre at Norge anerkjenner Palestina som stat. Foto: Cornelius Poppe / NTB

NRK og Aftenposten: Norge vil anerkjenne Palestina som stat

På en pressekonferanse onsdag er det ventet at regjeringen vil kunngjøre at Norge anerkjenner Palestina som stat, erfarer NRK og Aftenposten.

Av NTB | 22.05.2024 07:10:56

Politikk: Aftenposten viser til samtaler med sentrale kilder hos norske myndigheter. Også NRK erfarer at statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide vil kunngjøre nyheten under en pressekonferanse om Midtøsten klokken 8.30.

Statsministerens kontor har overfor NTB ikke villet kommentere hva som er tema for pressekonferansen.

Utenriksminister Espen Barth Eide ønsker overfor NTB heller ikke å bekrefte opplysningene

Israel har lenge vært kritisk til at Palestina skal anerkjennes som stat.

– Å anerkjenne en palestinsk stat vil føre til mer terrorisme, ustabilitet i regionen og vil sette alle fredsutsikter i fare, skrev det israelske utenriksdepartementet på X tirsdag kveld, i et innlegg rettet mot Irland.

Også i Norge er det kritikere av å anerkjenne Palestina som stat. Frp ønsker ikke dette.

– Dersom det stemmer, så har regjeringen mistet enhver troverdighet i konflikten i Midtøsten. Norge har lagt Israel for hat og har akseptert narrativene presentert av Hamas, sa forsvars- og utenrikspolitisk talsperson i Frp Christian Tybring-Gjedde til NTB tirsdag.

Tidligere har utenriksminister Eide sagt at en norsk anerkjennelse vil skje i samarbeid med flere andre land, og han sa i slutten av april at anerkjennelsen kan komme i løpet av våren.

– Om Norge anerkjenner Palestina nå, er det i tråd med det som tidligere har blitt uttalt om at vi vil gjøre det sammen med Spania og Irland, sier leder Line Khateeb i Palestinakomiteen til NTB.

– Utenriksministeren har vært tydelig på at Norge støtter Spanias initiativ om anerkjennelse og har sagt at de ikke vil gjøre det alene, sier Khateeb.

Irland, Malta og Slovenia har kommet med signaler i det siste om at de forbereder seg på å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

143 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina som uavhengig stat, og flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme. Blant dem er Irland og Spania.

Spanias statsminister Pedro Sánchez har varslet at de onsdag vil anerkjenne Palestina som en egen stat og hvilken dato anerkjennelsen skal tre i kraft.

Flere nyheter: