Menu
Bukayo Saka fikk vist at han kan skyte straffer mot Sveits. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Norsk forsker om England-straffene i EM: – Nærmer seg perfeksjon

Bukayo Saka og England hylles av sportspsykolog Geir Jordet etter lagets straffeseier over Sveits i EMs kvartfinale.

Av NTB | 09.07.2024 12:23:24

Sport: Jordet er professor ved Norges idrettshøgskole og har i flere år forsket på og analysert straffesparkkonkurranser. På sin X-konto legger han ofte ut sine analyser med forklaringer for hvorfor lag lykkes eller ikke.

England er ikke kjent for å være sterk i straffesparkkonkurranser, men tok seg videre ved å slå Svetis i kvartfinalen. Jordet mener engelskmennenes taktikk var svært god.

– En straffesparkkonkurranse er en stor laghendelse, og forberedelsene starter mange år i forveien. England har jobbet med dette i åtte år, og vi så mot Sveits at de nærmer seg perfeksjon for hvordan å avvikle en straffesparkkonkurranse, sier han til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

England tapte EM-finalen for tre år siden på straffespark. Den gang bommet tre spillere, blant dem Bukayo Saka, som ble utsatt for rasisme i etterkant. Mot Sveits scoret Saka og fire andre for England, mens keeper Jordan Pickford reddet én gang.

– Jeg er full av beundring for Saka. Ikke bare bommet han på det avgjørende sparket i 2021, men konsekvensene var forferdelige. Bare 19 år gammel ble han et offer for rasisme. Nå kan jeg ikke tenke på en spiller som har en mer bestemt straffeprosess enn ham, sier Jordet.

England møter Nederland til semifinale onsdag. Tirsdag kveld spiller Spania og Frankrike om finaleplass.

(©NTB)