Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for å kunne forlenge avtalen om medisinsk evakuering av ukrainere. Foto: Javad Parsa / NTB

Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina

Norge har siden august 2022 hjulpet til med å evakuere skadde ukrainere på flukt fra krigen. Det vil myndighetene fortsette med.

Av NTB | 12.07.2023 17:03:03

Ulykker og naturkatastrofer: – Den ulovlige russiske angrepskrigen mot Ukraina pågår for fullt. Mange ukrainere har behov for livsviktig medisinsk behandling. Jeg er glad for at Norge nå kan forlenge avtalene med SAS og EU for å fly ukrainske pasienter som trenger helsehjelp til Norge og andre europeiske land, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Norge har siden august 2022 tilbudt faste ukentlige flyginger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter. Denne avtalen er nå forlenget til februar 2024. Det er samtidig mulighet for en ytterligere forlengelse ved behov.

– Det er vel den viktigste flykapasiteten som er av pasienter ut av Ukraina, og vi har i dag besluttet å forlenge den avtalen med SAS, sier Støre til Forsvarets forum under Nato-toppmøtet i Vilnius.

– Denne hjelpen er livsviktig, og en viktig del av norsk støtte til Ukraina. Nesten ett av ti sykehus er skadd av Russlands krigføring. Sykehus, fødeklinikker og medisinlagre bombes. Samtidig trenger over 14 millioner ukrainere helsehjelp. Det er viktig at Norges innsats for evakuering av ukrainske pasienter kan fortsette, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

(©NTB)