Menu
Nordmenn kjøper om lag 75 plastposer i året. Dette er fire ganger så mange som svenskene og litt over dobbelt så mange som danskene. Foto: Berit Roald / NTB

Nordmenn kjøper fire ganger så mange plastposer som svenskene

Selv om prisen på plastposer har steget flere ganger, kjøper nordmenn fortsatt langt flere plastposer enn svenskene og danskene, men forbruker synker.

Av NTB | 11.07.2024 19:43:21

Politikk: Prisen på plastposer økte sist i mai til om lag 5,5 kroner per pose. Tall fra Handelens miljøfond viser at bruken har sunket med 6,5 prosent siden den tid, skriver NRK.

– Den nedgangen er for liten, men det er for tidlig å konkludere, da det er kort tid siden forrige prisøkning. Samlet sett er det likevel en betydelig reduksjon av plastposer, forteller Gunstein Instefjord, som er fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

– Men sammenlignet med juni i fjor er reduksjonen hele 46 prosent. Dette viser at mange nordmenn har vært flinke til å endre vanene sine, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Forbruket hittil i år tilsvarer cirka 75 poser hver i året. I 2023 ble det kjøpt 103 per innbygger.

Både Sverige og Danmark har nådd EUs mål om at hver innbygger skal kjøpe maksimalt 40 plastposer hvert år.

I Sverige ble det kjøpt 17 plastposer per innbygger i fjor, mens i Danmark ble det kjøpt 30 per innbygger i 2022.

Hun forteller at nordmenn brukte over 170 poser i året før Handelens Miljøfond ble startet.

– Annen plastbruk er mye vanskeligere å kutte eller bytte med andre materialer, men plastposene kan enkelt byttes ut med handlenett, fortsetter Lind.

Lind forteller at prisøkningen har vært et sentralt tiltak for å redusere plastposeforbruket i Norge, men at det for øyeblikket ikke er planer om å øke prisen ytterligere.

Handelens Miljøfond jobber for at nordmenn skal redusere bruken til maks 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025, som er et mål satt av EU.

– I Sverige så har de lenge brukt papirposer isteden. I Danmark har posene vært dyre i veldig mange år, så der har folk vent seg av med plastposer for mange år siden, forteller daglig leder i Handelens miljøfond, Cecilie Lind.

(©NTB)

Flere nyheter: