Menu
Lommeboken oppleves som trangere for flere, troen på økonomien svekkes i november. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn har minskende tro på egen økonomi

Høyere renter og sterk prisvekst gir mindre tro på egen og landets økonomi de neste 12 månedene.

Av NTB | 24.11.2023 12:59:47

Økonomi og næringsliv: Nye tall fra forbrukertillitsindeksen til Opinion viser en økning i antall nordmenn som forventer en negativ endring i økonomien det kommende året.

Tallene oppdateres hver måned, og tallene for november viser en tydelig endring i forhold til for en måned siden. 40 prosent tror i denne månedens tall at husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye dårligere om ett år mot 36 prosent i oktober.

– Den økte rentebyrden og måneder med prisvekst slår inn og fører til lavere kjøpekraft og sannsynlighet for sparing, sier Høidahl i pressemeldingen.

Til tross for de gode prognosene viser forbrukertillitsindeksen at en fortsatt høy rente gjør at nordmenn er pessimistiske til egen økonomi neste år.

– Fallende forbrukertillit gjennom høsten gjenspeiles også i kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynlighet for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing. Den er i oktober og november på sitt laveste i år, viser målingen, utdyper Høidahl.

– Troen på husholdningens og landets økonomi fikk et lite oppsving på sensommeren og inn i august, før den falt markant igjen utover høsten i takt med nye rentehevinger fra Norges Bank, forteller Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion

Norges Banks prognoser for 2024 sier at renten ikke skal ytterligere opp. I tillegg er det ventet at prisveksten vil avta.

(©NTB)

Flere nyheter: