Menu
En rekke tidligere latinamerikanske presidenter, samt nobelvinner Mario Vargas Llosa og Spanias eksstatsminister Mariano Rajoy, har oppfordret argentinere til å stemme på den kontroversielle presidentkandidaten Javier Milei (avbildet) i søndagens presidentvalg. Foto: Luis Robayo / AP / NTB

Nobelvinner støtter kontroversiell argentinsk presidentkandidat

Nobelvinner i litteratur Mario Vargas Llosa gir i et åpent brev sin støtte til den kontroversielle presidentkandidaten Javier Milei i valget i Argentina.

Av NTB | 13.11.2023 10:30:20

Økonomi og næringsliv: Sammen med flere tidligere latinamerikanske presidenter og Spanias eksstatsminister Mariano Rajoy har litteraturprisvinneren fra Peru oppfordret argentinere til å stemme på Milei i søndagens presidentvalg.

Den ultraliberale presidentkandidaten er blitt sammenlignet med Donald Trump og har blitt omtalt verden over for sine kontroversielle uttalelser.

Han har blant annet sagt at han vil støtte lovlig salg av menneskelige organer, «sprenge» sentralbanken og innføre amerikanske dollar som ny valuta i Argentina.

– Den eneste løsningen for Argentina er politisk og økonomisk frihet, respekt for rettsstaten og privat eiendom, samt spillereglene i et liberalt demokrati, sosial markedsøkonomi, sosial rettferdighet og modernitet, heter det i brevet litteraturprisvinneren har signert, ifølge nyhetsbyrået EFE.

Tidligere presidenter som Argentinas Mauricio Macri, Colombias Iván Duque, Chiles Sebastián Piñera og Mexicos Felipe Calderón har også signert brevet – de tilhører alle den latinamerikanske høyresiden.

I løpet av 15 måneder i jobben har han ikke klart å løse Argentinas store økonomiske problemer. I september var den årlige inflasjonen i landet på nær 140 prosent. Det argumenteres derfor med at han ikke er klar for jobben som president.

Nobelvinner Mario Vargas Llosa er en verdensberømt forfatter og regnes som en av de største i Latin-Amerika. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 2010. Han stilte selv som liberal kandidat til presidentvalget i Peru i 1990, men tapte mot Alberto Fujimori.

Likevel mener Vargas Llosa at han er bedre enn motkandidaten Sergio Massa.

Mileis motkandidat Massa er den nåværende finansministeren i Argentina og tilhører den peronistiske koalisjonen Unión por la Patria.

(©NTB)

Flere nyheter: