Menu
Brorparten av bransjene har en overvekt av pessimister i NHOs medlemsundersøkelse i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

NHO-undersøkelse: Hver tiende bedrift planlegger permitteringer

Hver femte bedrift har ikke nok arbeid til alle ansatte, og hver tiende bedrift planlegger permitteringer, ifølge NHOs medlemsundersøkelse i februar.

Av NTB | 10.02.2023 10:05:44

Økonomi og næringsliv: I undersøkelsen kommer det fram at fremtidsutsiktene er mindre mørke enn januar, men det er fortsatt et flertall pessimister – og flere bedrifter planlegger permitteringer.

25 prosent av respondentene svarer at markedssituasjonen var god, mens 20 prosent oppga situasjonen som dårlig. I januar var tallene henholdsvis 23 og 20 prosent.

13 prosent venter at det skal bli en bedring de neste seks måneder, men 37 prosent venter en forverring. Her var andelen 10 og 41 prosent i januar. Ifølge undersøkelsen er pessimismen størst i sør, mens i Troms og Finnmark, Nordland og Rogaland er utsiktene noe bedre.

I undersøkelsen kommer det også fram at en av fem svarer at det for tiden ikke er nok jobb for alle ansatte. Av disse sier 34 prosent at de planlegger å permittere ansatte, mens 24 prosent er usikre.

– Den fortsatt dårlige stemningen i bedriftene og svarene i vår undersøkelse tilsier at det er flere permitteringer i vente. Vi anslår da også at arbeidsledigheten vil øke i år, og særlig fram mot sommeren, sier Dørum.

– Det er en litt bedre markedssituasjon blant medlemsbedriftene enn i januar. Fremtidsutsiktene er også litt lysere, men fortsatt er et flertall av de spurte pessimister, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Størst er overvekten av pessimister i Mediebedriftenes Landsforening, Byggenæringens Landsforening og Norges Bilbransjeforbund. NHO Transport og Offshore Norge er de eneste to landsforeningene som har et flertall optimister.

(©NTB)

Flere nyheter: