Menu
Flere israelske generaler skal være villig til å inngå en våpenhvile på Gazastripen, ifølge New York Times. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

New York Times: Israelske generaler vil ha våpenhvile i Gaza

Israelske generaler frykter en større krig i Libanon og ønsker derfor å forhandle fram en våpenhvile i Gaza, skriver New York Times.

Av NTB | 03.07.2024 10:13:12

Politikk: Stadig nye omdreininger i voldsspiralen mellom Israel og den Iran-støttede Hizbollah-militsen i Libanon har økt bekymringen for en større krig i Midtøsten.

I frykt for at en krig skal bryte ut med Hizbollah, skal derfor flere generaler i Israels militære (IDF) være villig til å inngå en våpenhvile i Gaza, selv om det skulle bety at Hamas blir sittende ved makten i området, ifølge seks sikkerhetskilder avisa har snakket om.

Han er ifølge avisa jevnlig i kontakt med høytstående tjenestemenn i det israelske militæret (IDF).

– De forstår at en våpenhvile i Gaza vil hjelpe med deeskalering i Libanon. I tillegg har de mindre ammo, færre reservedeler og mindre energi enn de hadde før, så de mener at en pause i Gaza vil gi dem mer tid til å forberede seg i tilfelle det bryter ut en krig med Hizbollah.

I en kommentar til New York Times-artikkelen sa Netanyahu nok en gang at krigen ikke ender før Israel har nådd alle sine mål.

– Regjeringen har satt disse målene for IDF, og IDF har alt de trenger for å oppnå dem, sa statsministeren, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Nylig erkjente IDF-talsmann Daniel Hagari at Hamas ikke kan utryddes.

– Å si at vi kommer til å utrydde Hamas, er å kaste sand i øynene på folk. Hvis vi ikke tilbyr et alternativ, ender vi til slutt opp med Hamas, sa han til den israelske TV-stasjonen Channel 13 for drøyt to uker siden.

– Hamas er en ideologi, og vi kan ikke ødelegge en ideologi, la han til.

– Militæret støtter fullt ut en gisselavtale og våpenhvile i Gaza, sier Eyal Hulata, som inntil i fjor var Israels nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Militærets angivelige ønsker står dermed stikk i strid med det uttalte målet til statsminister Benjamin Netanyahu, som gjentatte ganger har sagt at Gaza-krigen ikke kommer til å ta slutt før Hamas er eliminert og alle gislene er løslatt.

Men selv om IDF i offentlige uttalelser stiller seg bak Netanyahus mål om å ødelegge Hamas, har militærtopper den siste tiden antydet noe annet, både i private samtaler og åpne intervjuer, ifølge New York Times.

(©NTB)

Flere nyheter: