Menu
I en ny undersøkelse svarer nesten halvparten av norske bønder at de jobber selv om de er syke. 20 prosent sier det skjer flere ganger i måneden, 27 prosent svarer at det skjer flere ganger i løpet av en tremånedersperiode. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

Nesten halvparten av bøndene jobber når de er syke

Nesten halvparten av norske bønder sier at de relativt ofte går på jobb når de ville tatt sykefravær i en «vanlig jobb».

Av NTB | 18.07.2023 09:12:58

Medisin og helse: Nærmere 20 prosent av bøndene jobber selv om de kjenner seg syke. Og dette skjer flere ganger i måneden, viser en ny undersøkelse.

27 prosent av de spurte bøndene sier at de jobber når de er syke flere ganger i løpet av en tremånedersperiode, melder NRK.

Nesten halvparten av bøndene går altså på jobb selv om de er syke.

HMS-rådgiver Siv Nordseth i Norsk Landbruksrådgiving mener det må på plass flere ordninger som kan avhjelpe bønder ved sykdom.

– Det er mye etterarbeid og papirarbeid. Det er ikke bare å sykmelde seg. I tillegg må man ha noen til å stelle dyrene, sier Nordseth.

Problemet er at det er en stadig mangel også på avløsere, og at en landbruksvikar i utgangspunktet skal være ferdig etter sju og en halv time.

– Bonden har ofte en lengre arbeidsdag, og da må familie, venner eller bonden selv ta resten av jobben, sier hun.

Nordseth peker på at bønder som jobber når de er syke, også er mer utsatt for ulykker og dårlig psykisk og fysisk helse.

Undersøkelsen er gjennomført av Agri analyse for Landkreditt.

(©NTB)

Flere nyheter: