Menu
Oversiktsbilde over landsbyen Chahak i Zenda Jan-distriktet i Afghanistan etter jordskjelvet. Alle landsbyens hus er lagt i grus. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Nesten alle som døde i afghansk jordskjelv var kvinner og barn

Over 90 prosent av dem som mistet livet i det store jordskjelvet i Afghanistan i helgen, var kvinner og barn, melder FN-kilder.

Av NTB | 12.10.2023 15:52:52

Ulykker og naturkatastrofer: Ifølge Taliban døde over 2000 mennesker i skjelvet i Herat-provinsen som hadde en styrke på 6,3.

1294 mennesker omkom, og 1688 ble skadd i Zenda Jan-distriktet, som var episenteret for skjelvet, ifølge FN.

Hvert eneste hus i distriktet ble lagt i grus da jordskjelvet skjedde om morgenen, når det først og fremst er kvinner og barn som er hjemme. Mennene var ute på åkrene og jobbet eller var borte på arbeid annetsteds, blant annet i Iran.

– Kvinnene var hjemme og gjorde husarbeid og så etter barna, og de endte fanget i husene som kollapset. Da det første jordskjelvet skjedde, trodde mange det var en eksplosjon, og løp inn i husene sine, sier Siddiq Ibrahim, som er sjef for Unicefs feltkontor i Herat. Fortsatt er flere hundre kvinner og barn savnet.

Afghanistan-representanten for FNs befolkningsfond, Jaime Nadal, sier det var en klar kjønnsdimensjon ved skjelvet. Den hadde ikke vært like klar om skjelvet hadde skjedd om natta når både menn og kvinner er hjemme og sover.

Taliban-styret har fått skarp internasjonal kritikk for å tvinge kvinner til å bli hjemme og nekte jenter over tolv å gå på skolen.

(©NTB)

Flere nyheter: