Menu
De omstridte vindturbinene på Roan vindkraftverk på Fosen i Trøndelag. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Negative strømpriser også på Haugalandet

Siden i juni, da regjeringen avblåste strømkrisen i valgkampen, har strømprisen vært svært høye på Sør-Vestlandet, mens prisene ellers i Sør-Norge har vært nær null. Nå skjer det noe!

Av Egil M Solberg | 18.09.2023 17:00:16

Strømkrise-kommentar: Det har vært protester både fra innbyggere, næringsliv og politikere under valgkampen. De siste ukene har strømprisene på Sør-Vestlandet (NO2) vært opp til 1000 ganger høyere enn i resten av Sør-Norge, eller normalt mellom 50 og 80 ganger høyere.

Bakgrunnen er eksporten av strøm som i all hovedsak skjer fra vår del av landet. Så lenge etterspørselen er høy fra England og Tyskland går strømprisene kraftig opp for vår del av landet.

Under strømkrisen, som regjeringen avblåste i juni, hadde vi utjevning av strømprisene i Sør-Norge. Dermed måtte hele landet dele på byrden med strømeksporten fra Sør-Vestlandet.

Flere lavtrykk i England og i Tyskland, samt andre naboland som Sverige og Danmark, opplever høy lavtrykksaktivitet akkurat som oss nå. Det betyr at de kan produsere mer vindkraft og behovet for å kjøpe norsk vannkraft forsvinner. dermed går strømprisene ned på Sør-Vestlandet, – inntil videre.

Tirsdag går derfor strømprisen ned mot null også på Sør-Vestlandet.

I vinter når vi får perioder med frost og rolige vindforhold, eller når vi får perioder med lite vind i Europa fremover, er det vanlige folk og næringsliv på Sør-Vestlandet som igjen må ta regningen.

Spørsmålet er om regjeringen vil gjøre noe med situasjonen nå som valget er over?

Flere nyheter: