Menu
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fotografert ved Neidenelva i Sør-Varanger kommune. Kronprinsfamilien seilte i sommer med kongeskipet Norge langs kysten av Finnmark. Foto: Jan Langhaug / NTB

Nedtelling til kronprinsparets 50-årskalas er i gang

Neste fredag blir det bakgårdsfest på Slottet for å feire at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit begge er blitt 50 år.

Av NTB | 17.08.2023 12:25:14

Kuriosa og kjendiser: Kronprinsparet har valgt å feire sine 50 år ved å lære mer om hvem vi i Norge er og om hva som har formet oss som folk de siste 50 årene. De har gjennomført reiser til ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter, og bakgårdsfesten blir høydepunktet for 50-årsmarkeringene. Kronprinsparet har valgt å avholde festen 25. august, som også er bryllupsdagen deres.

– På gjestelisten står mennesker fra hele landet som kronprinsparet ønsker å samle for å bruke anledningen til å feire det Norge vi sammen har bidratt til å skape gjennom disse 50 årene, melder kongehuset på sine nettsider.

Representanter fra det offisielle Norge – stortingspresident, regjering, høyesterettsjustitiarius, parlamentariske ledere, statsforvalterne og organisasjonsliv er også invitert. Det er også invitert representanter fra organisasjoner Kronprinsparet har beskytterskap for, samt et knippe samarbeidspartnere gjennom årene og mennesker som kronprinsparet har møtt på reiser i over tjue år.

De har lært om industrisamfunnet på tur til Stord, om håndverk og tradisjon i Setesdal og Telemark, om vår samiske arv i Finnmark og om urbant liv i Oslo. Siste reise går til Træna for å lære om hav og kystkultur.

Den turen skulle egentlig vært tatt i mai, men ble utsatt på grunn av vanskelige værforhold.

– Nå har besøket fått nye datoer, og kronprinsparet kommer til øyene Husøya og Selvær 30. august, opplyser kongehuset.

Kronprins Haakon har allerede feiret med familien 20. juli, og 19. august er det kronprinsessens tur.

I et intervju med NTB i forbindelse med dagen lettet kronprinsen på sløret om hvordan familien pleier å feire bursdager:

– Det er vel ganske likt de fleste andre, vil jeg tro. Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, og vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.

Så langt har kronprinsparet gjennomført fire av fem planlagte reiser som del av markeringen.

De to jubilantene har for øvrig valgt å feire sine respektive fødselsdager privat.

(©NTB)

Flere nyheter: