Menu
Nederlands statsminister Mark Rutte fotografert lørdag etter at han leverte sin avskjedssøknad til kong Willem-Alexander. Foto: Michael Corder / AP / NTB

Nederlands statsminister Mark Rutte vil forlate politikken

Nederlands statsminister Mark Rutte (56) sier han ikke vil stille til gjenvalg for en femte periode som regjeringssjef.

Av NTB | 10.07.2023 10:42:55

Politikk: – I går morges tok jeg valget om ikke å være tilgjengelig som leder for VVD. Når den nye regjeringen er på plass etter valget, forlater jeg politikken, sier han.

Rutte kom med kunngjøringen under en debatt i parlamentet mandag.

Det skjer etter at Ruttes koalisjonsregjering raknet fredag som følge av sterk uenighet om migrasjonspolitikken.

VVD og det ene kristendemokratiske partiet CDA ønsket å begrense asylinnvandringen til Nederland. De foreslo innstramminger i regler for familiegjenforening for asylsøkere som ikke personlig er i fare.

Det andre kristendemokratiske partiet, CU, og sosialliberale D66 avviste forslaget, noe som førte til at regjeringen oppløste seg og varslet at den går av.

Rutte har vært Nederlands statsminister siden 2010 og ledet fire regjeringer.

Rutte kalles ofte «Teflon-Mark» og er den lengstsittende statsministeren i nederlandsk historie. Det er mye på grunn av evnene han har til å tilpasse seg og forhandle fram kompromisser i det kompliserte partipolitiske landskapet.

Det forrige valget i Nederland var i 2021. Forhandlingene om en ny regjeringskoalisjon tok 271 dager, noe som var ny nederlandsk rekord. Ruttes fjerde regjeringskoalisjon kom på plass i januar 2022.

56-åringen leder det konservative partiet VVD og er statsminister i en regjeringskoalisjon bestående av fire partier.

Det er ikke satt en dato for nyvalg, men det holdes trolig i midten av november. Frem til det skal Rutte lede et forretningsministerium

Flere nyheter: