Menu
Vinteren gjorde comeback i Kruttverket i Nittedal tirsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nedbørsrekorder slått flere steder på Østlandet

Samtidig som snøen har lavet ned, er nedbørsrekorder slått en rekke steder på Østlandet.

Av NTB | 25.04.2023 16:04:04

Natur og miljø: Det er snakk om rekordene for nedbørsmengde i løpet av ett døgn i april, ifølge forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

På Blindern i Oslo falt det 34,5 millimeter, det meste som noen gang er registrert på 24 timer denne måneden. Også ved værstasjoner i Hakadal, Ringsaker, Lunner, på Toten og Hønefoss kom det rekordmye nedbør.

Det samme skjedde lenger sør, ved Askim, Rygge, Råde, Fredrikstad og flere andre steder. Ved Melsom i Sandefjord kommune kom det over 60 millimeter nedbør.

På Toten kom en halv meter snø fra mandag og fram til tirsdag morgen. På Lunner økte snødybden fra 0 til 35 centimeter.

Snøkaoset førte til kanselleringer av flygninger på Gardermoen, trafikkstans og strømbrudd. Kong Harald måtte avlyse et besøk i Trøndelag fordi flygningen hans ble innstilt.

Regn og smeltet snø rant ned i kjellere blant annet i Horten og på Nøtterøy.

Tre dager senere hadde temperaturen falt til 0,8 grader. En nedgang på 19 grader er langt fra normalt – men det finnes noen få eksempler på enda kraftigere «nedkjøling» i april.

I 1995 falt temperaturen på Blindern fra 21,2 til 0 grader på to dager, opplyser Jostein Mamen. Et temperaturfall på 20,4 grader på to dager ble registrert i april 2020.

Generelt sett ventes det større mengder og mer intens nedbør som følge av klimaendringene, påpeker Mamen. Han sier det ikke lenger er veldig uvanlig at det settes nedbørsrekorder.

Hvor nedbøren er kommet som snø, og hvor det har regnet, går ikke umiddelbart fram av statistikken.

Kontrasten er stor til været i helgen, som kunne minne om sommer blant annet i Oslo. På Blindern ble det målt 19,8 grader lørdag.

(©NTB)

Flere nyheter: