Menu
Marine Le Pen kan glede seg over gode resultater i første runde av valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Nasjonal samling største parti i valget i Frankrike ifølge valgdagsmålinger

Ytre høyre-partiet Nasjonal samling får ifølge valgdagsmålinger 34 prosent av stemmene i den første valgrunden i Frankrike søndag.

Av NTB | 30.06.2024 20:23:02

Politikk: Det viser valgdagsmålinger fra IFOP, Ipsos, OpinionWay og Elabe som ble offentliggjort da valglokalene stengte kl. 20.

Ytre-venstre alliansen NFP blir ifølge valgdagsmålingene nest største parti med om lag 29 prosent av stemmene.

President Emmanuel Macrons sentrumsparti Renaissance endte med mellom 20,5 og 23 prosents oppslutning på de ulike målingene.

Tall fra myndighetene viser også at valgdeltakelsen har vært den høyeste på flere tiår.

I de fleste av landets 577 valgkretser kommer det til å holdes en ny valgomgang 7. juli, det skjer nemlig med mindre en kandidat får 50 prosent av stemmene i dag.

Macron utlyste nyvalg på nasjonalforsamlingen kvelden etter EU-valget tidligere i juni. Hans sentrumsallianse gjorde et katastrofevalg og ytre høyrepartiet Nasjonal samling (RN) ble klart største parti.

Det skal ikke gjennomføres presidentvalg, og Emmanuel Macron, som tilhører sentrum, har varslet at han blir sittende til perioden hans utløper i 2027.

Flere nyheter: