Menu
Det 2500 år gamle Parthenon-tempelet i Akropolis. Rekordmange turister besøkte i fjor den antikke borgen, som ligger i hjertet av Hellas' hovedstad Aten. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

Nå kan man se Akropolis uten folkemengder – om man betaler 5000 euro

Akropolis i Aten, et av verdens mest besøkte antikke monumenter, tilbyr nå private besøk for dem som drømmer om å se verdensarven i fred. Men det koster skjorta.

Av NTB | 02.07.2024 18:43:32

Økonomi og næringsliv: Gruppebesøkene skal holdes utenom normal åpningstid og er begrenset til maksimalt fem personer. I tillegg har besøket en prislapp på 5000 euro, tilsvarende over 57.000 norske kroner.

Til kontrast koster et vanlig turistbesøk til Akropolis mellom 20 og 30 euro, altså mellom 230 og 350 kroner.

Opptil fire private gruppebesøk kan finne sted samtidig, fra klokken 7 eller 20 på tirsdager, fredager og lørdager, opplyser nettstedet Hellenic Heritage.

Det første av disse besøkene fant sted lørdag, da et russisk par og deres private guider besøkte den antikke borgen.

De private turene er imidlertid ikke uten kontrovers. Da de først ble foreslått i fjor kom det krass kritikk fra fagforeningen som representerer vaktene på det arkeologiske stedet, som mener besøkene omgår de vanlige reglene på Akropolis.

Akropolis, som stammer fra det femte århundre, er på Unescos verdensarvliste og tiltrekker seg et stadig økende antall besøkende hvert år, en utvikling som er drevet av cruiseturisme.

I fjor besøkte rekordmange fire millioner mennesker det antikke monumentet, en økning på 31 prosent fra året før, noe som tvang Hellas til å innføre tidsbestemte besøk dit.

(©NTB)

Flere nyheter: