Menu
FOTO: Tryg Forsikring

Mye tung snø truer mange hyttetak

Store snømengder og mildvær har ført til svært tung og kompakt snø på mange hus- og hyttetak en rekke steder i Norge.

Av Egil M Solberg | 18.03.2023 08:36:17

Hytteliv: Dersom taket skulle kollapse under vekten av tung snø kan det skje at eieren må punge ut selv.

– Det er hytteeiers ansvar å sikre hytta, det inkluderer å forebygge at tak eller konstruksjon blir skadet på grunn av snø. Ligger hytta i et område med mye våt snø bør man snarest få fjernet snøen fra taket. Skulle hytta bli skadet eller kollapse på grunn av snø kan det bety uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I en spørreundersøkelse utført av YouGov for Tryg svarer 4 av 10 hytteeiere at de er bekymret for store snømengder på hyttetaket. I fjor hadde Tryg en økning på 87 prosent rundt skader på hyttetak grunnet snø.

I helgen vil det regne mye i lavlandet i deler av Sør-Norge, mens nedbøren vil komme som snø i høyfjellet. I tillegg er det meldt mye vind.

Så mye snø tåler tak

Mange vet ikke hvor mye snø taket deres tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– De fleste vet nok når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er også verdt å minne på at hvis situasjonen er slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier han.

La det være litt snø igjen

Med mye snø på taket kan du kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelig tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket, så skader du ikke taktekningen, sier Brandeggen.

Flere nyheter: