Menu
Palestinere som er fordrevet av de israelske angrepene mot Gazastripen, går gjennom et gatemarked i Khan Younis sør på Gazastripen. Israel fikk onsdag et svar fra Hamas på et våpenhvileforslag. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Mulig nytt liv i samtaler om våpenhvile i Gaza

Meklere fra Egypt og Qatar leverte onsdag et svar fra Hamas på et forslag som innebærer løslatelse av gisler og våpenhvile på Gazastripen.

Av NTB | 04.07.2024 00:13:16

Politikk: – Israel ser gjennom svaret og vil gi et svar til meklerne, heter det i en uttalelse statsministerens kontor har gitt på vegne av etterretningstjenesten Mossad.

Hamas holder fast ved at enhver avtale må innebære at krigen avsluttes og en full israelsk tilbaketrekking fra Gaza, mens Israel sier de kun vil gå med på midlertidige våpenhviler fram til Hamas er eliminert.

I en uttalelse opplyser Hamas at leder Ismail Haniyeh har hatt samtaler med meklerne om ideer for å komme fram til en avtale som gjør slutt på krigen, og at han også har kommunisert med tyrkiske tjenestepersoner.

Generalene mener ifølge avisas kilder at en våpenhvile vil være den beste løsningen for å få løslatt gislene, og de mener også at israelske styrker som begynner å bli slitne og har lite ammunisjon, må omgrupperes i tilfelle det skulle bli storkrig mot Hizbollah.

Siden krigsutbruddet i oktober i fjor er tallet på drepte kommet opp i minst 37.953, ifølge helsedepartementet i det Hamas-styrte territoriet.

Israel startet angrepene mot Gazastripen etter Hamas’ angrep 7. oktober, der rundt 1200 ble drept, de fleste sivile, og rundt 250 bortført.

Egypt, Qatar og USA har i månedsvis forsøkt å forhandle fram en våpenhvile og løslatelse av de 120 gjenværende gislene på Gazastripen, men de har ikke kommet i mål.

New York Times meldte denne uka at israelske toppgeneraler frykter en større krig mot Hizbollah i Libanon, og at de derfor ønsker å forhandle fram en våpenhvile i Gaza, selv om Hamas skulle bli sittende ved makten.

(©NTB)

Flere nyheter: