Menu
Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber partiets landsmøte snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Foto: Carina Johansen / NTB

Moxnes ber Rødt-landsmøtet si ja til våpenstøtte til Ukraina

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber landsmøtet snu og si ja til å sende våpen til Ukraina. Men på grasrota ulmer motstanden.

Av NTB | 21.04.2023 14:54:00

Økonomi og næringsliv: Våpenstøtten til Ukraina ligger an til å bli det største stridstemaet på Rødt-landsmøtet.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som fortsatt sier nei til våpenstøtte. Men denne våren har Moxnes og de fleste i partiledelsen snudd i saken.

På grasrota i partiet er det imidlertid fortsatt markant opposisjon mot å sende våpen til Ukraina.

Søndag skal landsmøtet vedta en uttalelse om saken.

– For å tvinge ukrainerne i kne bomber Russland sykehus og skoler, naturreservat og infrastruktur, leiligheter og landsbyer, sa han og understreket at Russlands krig er en ulovlig, folkerettsstridig angrepskrig som undergraver nabolandets territorielle integritet.

– Ukraina fører en legitim forsvarskamp mot invasjonen og for nasjonal selvråderett – det er dette som er hovedsaken, slo han fast.

– Jeg er helt trygg på at Rødt aldri ville legge landet forsvarsløst. Derfor gir det ikke mening for meg at Rødt skal være mot all norsk våpenstøtte til Ukraina, når vi ser at Norge ikke har blitt en medkrigerstat, som vi fryktet.

– Uten militær motstand hadde Ukraina vært overkjørt. Deres legitime forsvarskamp avhenger av våpenstøtte. Og de har bedt oss om den støtten, understreket Moxnes.

– Alternativet til våpenstøtte er ikke fred, men å overlate ukrainerne til seg selv, sa han.

– For første gang i manns minne opplever ikke flertallet økonomisk trygghet. Og Støre: Dette er et Forskjells-Norge vi ikke lenger kan leve med. Det funker ikke for et arbeiderparti. Det funker ikke for Norge, sa Moxnes, som krever at minsteytelsene må opp.

Høyre har på sin side foreslått kutt for folk på AAP, uføre med barn og feriepenger for arbeidsledige, men slår samtidig ring om laksebaronene, påpekte Rødt-lederen.

– Erna Solberg hevder at Høyre er opptatt av «mennesker, ikke milliarder». Høyre bør sjekkes for brudd på markedsføringsloven, tordnet Moxnes.

– Strømmen fra vannkraften, som er en grunnleggende nasjonal ressurs, må tas ut av EØS-avtalen, slik både fisken og landbruket er unntatt. Vi må få Norge ut av EUs strømunion, sa Moxnes.

– Vi må sikre et veto til EUs fjerde energimarkedspakke, slo han fast.

Han sender også en liten hilsen til EUs energibyrå Acer og Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som skal påse at Acer-reglene følges.

– Ryk og reis, sa Moxnes til applaus fra salen.

Foruten våpenstøtten til Ukraina vil to andre saker dominere landsmøtet: Ja eller nei til havvind og om vedtektene skal endres for å sikre en mer demokratisk fordeling av delegater.

I dag har bitte små lokallag like stor makt som lag med flere hundre medlemmer. Rødts vedtekter gir nemlig hvert lokallag en delegat. Noen få får sende to. Det gjør representasjonen svært skjev.

Men vedtektsendringer krever to tredels flertall, og det er helt i det blå om Rødt-landsmøtet vil si ja til en annen delegatfordeling.

Også i våpen- og havvindsakene er det helt uvisst hva Rødt vil lande på.

– Det viktige er at vi er antiimperialister i praksis. Når en stormakt invaderer et annet land, stiller vi oss solidarisk med dem som blir angrepet og kjemper, og støtter etter beste evne. Vi stiller oss ikke nøytrale, framholdt Rødt-lederen.

Moxnes viser til at om det hadde vært Norge som ble angrepet, ville vi tatt imot all den hjelpen vi kunne få.

I talen rettet Moxnes også skytset mot både Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som han mener gjør altfor lite for å redusere forskjellene.

Nasjonal kontroll over kraften har blitt en av Rødts kjernesaker, og Moxnes viet en god del av talen til saken.

Landsmøtet er Rødts tiende i rekken. I år har partiet valgt å legge møtet til oljebyen Stavangers største hotell.

(©NTB)

Flere nyheter: