Menu
På G7-landenes finansministermøte i japanske Niigata gjentok Janet Yellen sine advarsler om alvorlige konsekvenser dersom Kongressen ikke hever gjeldstaket og sikrer at USA klarer å betjene statsgjelden sin. Foto: Shuji Kajiyama / AP / NTB

Mislighold av USAs gjeld kan true verdensøkonomien, advarer Yellen

I en ny oppfordring til Kongressen om å heve regjeringens gjeldstak, sier finansminister Janet Yellen at mislighold av statsgjelden kan true verdensøkonomien.

Av NTB | 11.05.2023 08:24:04

Politikk: Yellen sier USAs økonomiske lederskap kan undergraves dersom landet ikke er i stand til å betjene gjelden sin.

– Mislighold vil true det vi har brukt de siste årene på å bygge opp igjen etter pandemien. Det vil også utløse en global økonomisk nedtur, som vil sette oss ytterligere tilbake, sa Yellen på et finansministermøte for G7-landene i Japan.

Hun har tidligere advart og sagt at det kan bli resultatet dersom Kongressen ikke gir regjeringen lov til å låne mer penger. Yellen anslår at pengene i så fall vil ta slutt ved månedsskiftet, noe som kan lede USA ut i en resesjon.

Denne uken møtte president Joe Biden gruppelederne i Kongressens to kamre for å diskutere gjeldstaket. Republikanerne, anført av leder Kevin McCarthy i Representantenes hus, krever kraftige kutt i de offentlige utgiftene før de vil gå med å øke statens låneramme.

Yellen mener republikanernes press bidrar til å skape en unødvendig krise og sier at bare risikoen for at statsgjelden misligholdes kan føre til at landets kredittvurdering justeres ned. Det skjedde i den politiske kampen om gjeldstaket i 2011.

(©NTB)

Flere nyheter: