Menu
To av Libyas mektigste militsgrupper, 444-brigaden og al-Radaa-styrken, gikk tirsdag løs på hverandre i hovedstaden Tripoli. Foto: AP / NTB

Militsleder løslatt i Libya etter harde kamper

Minst tre er drept i harde kamper mellom militsgrupper i Libyas hovedstad Tripoli. Tirsdag kveld ble en pågrepet militsleder løslatt, og kampene avtok.

Av NTB | 15.08.2023 22:44:23

Politikk: Den sivile flyplassen i byen var tirsdag stengt, og øyenvitner fortalte om kraftige skuddveksling og røyk som hang over byen. Kamphandlingene mellom de to militsgruppene 444-brigaden og al-Radaa-styrken blir beskrevet som de verste hittil i år.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Tripoli brøt kampene ut da al-Radaa-styrken pågrep lederen for 444-brigaden, Mahmoud Hamza, da han forsøkte å ta et fly fra byens hovedflyplass.

Årsaken til pågripelsen er uviss. Tirsdag kveld meldte kilder hos begge parter at Hamza var løslatt igjen og avhendet til en tredje militærfraksjon som ikke er involvert i disse kamphandlingene.

Flere titalls er meldt skadd i kampene. Tallet på drepte er uklart, men medisinsk personell knyttet til landets forsvarsdepartement melder at de har hentet ut tre døde personer fra ulike deler av byen.

Helsedepartementet i Libya har anmodet folk om å gi blod for å hjelpe sårede. Mange familier har måttet evakuere fra områder der det har pågått kamper.

– Vold er ingen akseptabel måte å løse uenigheter på, heter det i en kunngjøring tirsdag.

– Alle parter må sørge for at de framskritt som er gjort når det gjelder sikkerhet de siste årene, blir videreført, og de må løse sine uenigheter gjennom dialog, heter det videre.

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En skjør våpenhvile trådte i kraft i 2020, men det har vært liten framgang i arbeidet med å finne en politisk løsning siden. I 2021 skulle det ha vært holdt valg, men dette er utsatt på ubestemt tid.

444-brigaden er tilknyttet Libyas forsvarsdepartement og kontrollerer de sørlige forstedene av Tripoli, samt byene Tarhuna og Bani Walid. De kontrollerer også veiene som knytter Tripoli til de sørlige delene av landet, og regnes for å være landets mest disiplinerte militsgruppe.

Al-Radaa-styrken, som ledes av Abdel Rauf Karah, er en mektig ultrakonservativ militsgruppe som opptrer som Tripolis politistyrke. De pågriper både kriminelle og antatte jihadister.

Styrken hevder å operere uavhengig av både forsvars- og innenriksdepartementet. Den kontrollerer de østlige og sentrale delene av Tripoli, samt byens sivile flyplass, største fengsel og den militære flybasen Mitiga.

Det tok noe tid etter løslatelsen før kamphandlingene avtok, men vitner melder til Reuters at det ble roligere i sentrum av Tripoli utover kvelden.

FNs operasjon i Libya (Unsmil) ba tidligere tirsdag de to militsgruppene stanse kamphandlingene.

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits kontrollerer i dag de østlige delene av Libya, mens rivaliserende krigsherrer og militsgrupper kjemper om makten i hovedstaden Tripoli.

(©NTB)

Flere nyheter: