Menu
USA utenriksminister Antony Blinken i møte med Nigers president Mohamed Bazoum i mars i år. Foto: Boureima Hama / AP / NTB

Militæret i Niger: Presidenten fjernet fra makten

Nigers president Mohamed Bazoum er avsatt, opplyser militæroffiserer på riksdekkende TV. USA ber om at han presidenten løslates umiddelbart.

Av NTB | 27.07.2023 01:52:59

Krig og konflikter: – Landets grenser er stengt, og det er erklært nasjonalt portforbud, het det i en uttalelse på TV sent onsdag kveld.

I tillegg skal alle statlige institusjoner ha blitt stengt. Oberst Amadou Abdramane, flankert av ni andre militæroffiserer, leste opp kunngjøringen.

– Vi – militæret og sikkerhetsyrkene – har besluttet å sette en stopper for regimet til president Bazoum, sa obersten.

Portforbudet skal gjelde inn til noe annet blir kunngjort, ifølge de militære. Soldatene advarer samtidig mot enhver form for utenlandsk inngripen. De sier også at de vil sørge for at presidenten har det bra.

– Jeg kan ikke uttale meg om dette teknisk sett er et kupp eller ikke. Det må jurister uttale seg om. Men det ser åpenbart ut til å utgjøre et forsøk på å ta styringen med makt og å bryte grunnloven, sa Blinken under et besøk i New Zealand torsdag.

Tidligere på dagen snakket Blinken med president Bazoum på telefon og lovet ham USAs støtte. Blinken «understreket at det sterke amerikanske partnerskapet med Niger innen økonomi og sikkerhet støtter seg på et demokratisk styre og respekt for lovmessig styre og menneskerettigheter», ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas fordømte da det den betegnet som et kuppforsøk og krevde at president Bazoum blir løslatt straks og uten betingelser.

Hvis det dreier seg om et kupp i Niger onsdag, er dette det sjuende i Vest- og Sentral-Afrika siden 2020. Det kan ytterligere forvanske vestlige lands innsats for å hjelpe land i Sahel-regionen med å bekjempe islamistopprøret som har spredd seg fra Mali det siste tiåret.

USAs utenriksminister Antony Blinken var raskt ute med en reaksjon etter kunngjøringen på TV i Niger. Han ber om at presidenten løslates umiddelbart og opplyser at landet følger situasjonen.

Tidligere onsdag kom det meldinger om det som ble antatt å være et kuppforsøk – men at presidenten var i sikkerhet og ble voktet av sine sikkerhetsstyrker i presidentpalasset.

Bazoum ble demokratisk valgt i 2021 til å lede et av Afrikas fattigste og mest kupp-utsatte land. Vestafrikanske Niger er et av de mest ustabile landene i verden. Det har vært fire statskupp siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960 og et betydelig antall kuppforsøk.

Flere nyheter: