Menu
De fleste migrantene ved mottaket som ble herjet av brann i Mexico, var menn fra Venezuela. Det var 68 menn fra Sentral- og Sør-Amerika på mottaket da brannen brøt ut. Foto: Christian Chávez / AP / NTB

Migrantprotest skal ha utløst brann i mottak i Mexico – 39 døde

39 personer mistet livet i en brann ved et mexicansk mottak for migranter. Etter at migrantene fikk beskjed om at de skal utleveres, satte de fyr på madrasser.

Av NTB | 28.03.2023 17:54:08

Politikk: – De la madrasser ved dørene til leiren og tente på dem i protest. De så ikke for seg at det ville forårsake denne grusomme tragedien, sier president Andrés Manuel López Obrador.

Ytterligere 29 har fått svært alvorlige skader, ifølge lokale myndigheter. Det var 68 menn fra Sentral- og Sør-Amerika på mottaket da brannen brøt ut.

Mottaket ligger i byen Ciudad Juárez i Chihuahua, som er like ved grensebyen El Paso i Texas i USA. De siste månedene har flere hundre migranter ankommet byen.

Migrantene ved mottaket var hovedsakelig fra Venezuela.

De siste dagene har mange migranter blitt pågrepet etter at lokale myndigheter forviste gateselgere fra området. En del av gateselgerne hadde bakgrunn fra andre land enn Mexico.

Tirsdag etter brannen var det stor tilstedeværelse av soldater og sikkerhetsvakter fra den nasjonale sikkerhetsgarden i byen.

De anklaget myndighetene for overgrep og bruk av overdreven makt i tilfeller der migranter pågripes.

Videre påpekte de at når kommunalt politi gjør avhør på gaten, spør de om immigrasjonsstatus uten grunn.

Det har vært anspent mellom migranter og myndighetene i Ciudad Juárez de siste ukene. Byens mottakssentre er fylt med mennesker som venter på muligheten til å krysse grensen til USA, eller som har bedt om asyl og venter på at prosessen skal starte.

Behandlingen av migranter er et stridstema i byen. 9. mars skrev mottakssentrene og advokatorganisasjoner et offentlig brev til byens myndigheter. Der klaget de over kriminaliseringen av migranter og asylsøkere i byen.

(©NTB)

Flere nyheter: