Menu
Michael Brandsegg-Nygård er spesielt kjent for sitt harde skudd. Nå er han draftet av Detroit Red Wings. Foto: Steve Marcus / AP / NTB

Michael Brandsegg-Nygård og Stian Solberg valgt i NHL-draftet

Michael Brandsegg-Nygård (18) og Stian Solberg (18) ble natt til lørdag norsk tid valgt i NHL-draftet, av henholdsvis Detroit Red Wings og Anaheim Mighty Ducks.

Av NTB | 29.06.2024 04:03:05

Sport: Aldri før har en nordmann blitt valgt i 1. runde i NHL-draftet. I Las Vegas lørdag ble både Brandsegg-Nygård og Stian Solberg nettopp det.

Brandsegg-Nygård ble valgt som nummer 15, mens Solberg ble valgt som nummer 23.

Marius Holtet hadde tidligere den norske rekorden i NHL-draftet. Han ble valgt som nummer 42 (2. runde) av Dallas Stars i 2002.

Selv om Brandsegg-Nygård og Solberg ble draftet tidlig, skal de trolig tilbake til Sverige for å spille kommende sesong. Der skal de tilegne seg mer erfaring før eventuelt NHL-spill.

Høyrehendte Brandsegg-Nygård er spesielt kjent for sitt harde skudd og var i fjor i kontakt med flere NHL-klubber. Han har tidligere uttalt at Washington Capitals er favorittlaget, og han har gjennom oppveksten sett spesielt opp til Aleksandr Ovetskjin, som deler mange av egenskapene med 18-åringen.

Viaplay-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm var på forhånd optimistisk til at Brandsegg-Nygård skulle gå i 1. runde.

– Han har vært lengst inne, og det er flest som har tippet han inn i 1. runde. I norsk målestokk er det enormt, sa han til NTB før draftet.

Solberg vokste opp i Vålerenga-systemet og har utviklet seg stort de siste årene. Han skal neste sesong spille for svenske Färjestad.

Viaplay-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm har tidligere uttalt at Solberg har forutsetningene for å lykkes. Han tippet dermed også at Solberg kom til å gå tidlig i draftet.

– Det han har vist i seniorhockey og VM, er så bra at jeg tror ikke at de tør å la han gå for lenge. Du ser i alle spillets faser at han er nær ved å være et seniorprodukt, sa han til NTB.

Det fikk han medhold i.

– Det er helt surrealistisk. Jeg har drømt om dette øyeblikket siden jeg var en liten gutt, og nå har det skjedd. Det er en helt utrolig følelse, sa Celebrini i et intervju med ESPN etter han var draftet.

Celebrini har av mange eksperter blitt omtalt som den klart beste spilleren i årets draft. Også i fjor ble en canadisk spiller valgt først da Connor Bedard gikk til Chicago Blackhawks.

Lilleberg ble hentet opp fra AHL-laget Syracuse Crunch midtveis i sesongen og fikk mange kamper for Lightning, som tok seg til sluttspillet.

«Zucca» har kontrakt med Wild ut 2024/25-sesongen. 36-åringen har spilt 835 grunnseriekamper i NHL til tross for at han ikke ble draftet.

Brandsegg-Nygård vokste opp i Vålerenga, men spilte ikke mange A-kamper før han flyttet til Mora i svensk 1. divisjon. Der har han gjort sakene sine bra, og fra neste sesong skal han spille for Skellefteå i toppdivisjonen.

Solberg gjorde et byks på rankinglistene før draftet etter å ha gjort et godt VM i Tsjekkia. Der bidro han sterkt til at Norge sikret plassen i elite-VM. 18-åringens uredde spillestil har vakt interesse blant NHL-klubbene.

Det ble på forhånd spådd at canadiske Macklin Celebrini (18) skulle bli valgt først, og San Jose Sharks overrasket dermed få da de tok Boston University-spilleren til å starte med.

I fjor fikk Mats Zuccarello (Minnesota Wild) og Emil Lilleberg (Tampa Bay Lightning) spilletid i verdens beste ishockeyliga.

(©NTB)