Menu
Facebook-eier Meta risikerer daglige millionbøter fra Datatilsynet. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Meta kan få millionbøter for ikke å følge norske personvernregler

Datatilsynet beordrer Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, til å stanse bruken av nordmenns persondata til overvåkingsbasert reklame.

Av NTB | 17.07.2023 07:32:55

Økonomi og næringsliv: Den amerikanske teknologigiganten risikerer nå én million kroner i dagbøter om de ikke følger tilsynets vedtak, skriver NRK.

– Vi mener at Meta ikke følger våre personvernregler. Vi mener at selve forretningsmodellen de har med å overvåke alt vanlig folk gjør til enhver tid, ikke er i tråd med europeiske personvernlover, sier Tobias Judin i Datatilsynet.

– Vi vil vurdere det norske Datatilsynets krav. Men dette vil ikke ha en umiddelbar innvirkning på virksomheten vår, skriver Meta-talsperson Matthew Pollard i en epost til NRK.

Meta har frist til 4. august med å stanse bruken av persondata. Gjør de ikke det, slår dagbøtene inn. De vil i første omgang vare i tre måneder eller til Meta gjør nødvendige endringer.

– Datatilsynet mener at Metas praksis er ulovlig og nedlegger nå et midlertidig forbud mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram, skriver tilsynet i en pressemelding.

Adfserdbasert markedsføring baserer seg på sporing av brukernes aktivitet, hvor de befinner seg og hva slags innhold de ser på.

– Den inngripende kommersielle overvåkingen for markedsføringsformål er en av de største personvernrisikoene på internett i dag, sier seksjonssjef Tobias Judin i Datatilsynet i en pressemelding.

Også dette forbudet trer i kraft fra 4. august.

Meta mener på sin side at de handler i tråd med europeiske personvernregler.

I tillegg legger Datatilsynet ned forbud mot atferdsbasert markedsføring på Metas plattformer.

Flere nyheter: